7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Surówka - sałata lodowa z awokado, pomidorem i winegretemJedna z moich ulubionych surówek. W sezonie na awokado często u nas gości. Zazwyczaj przygotowuję ją jako samodzielne danie - z tostami lub kanapkami tworzy super kolację lub weekendowe śniadanie :)
Średnia ocena:
[5.0
z 3 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [3]
Rodzaj diety: wegańska & RAW
Składniki: dla 2 osób1/4 sałaty lodowej (może być też rzymska lub mix dowolnych sałat)
1 awokado 3 pomidory ew. inne warzywa: ogórek, 1/2 puszki kukurydzy lub kawałek kolorowej papryki, kawałek cebuli (najlepiej cukrowej lub czerwonej, bo są łagodniejsze), kiełki ew. pestki (słonecznik, sezam, dynia) sos winegret: ocet winny (najlepiej balsamiczny) lub sok z cytryny - 1 łyżka olej lub oliwa - 3 łyżki na 1 łyżkę octu 1/2 łyżeczki łagodnej musztardy sól pieprz ew. odrobina cukru lub zagęszczony syrop (koncentrat) owocowy ew. zioła (np. prowansalskie) Przygotowanie:Wszystkie składniki mieszamy lub układamy warstwami:
- umytą sałatę rozrywamy na kawałki, lodową i rzymską możemy pokroić w paski; - pomidora i ew. ogórka kroimy na plasterki (pomidora można w ósemki); - na to kukurydza lub papryka pokrojona w kostkę, dla uzyskania kontrastu ze słodkim smakiem; - awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę, obieramy i kroimy na plasterki lub w kostkę; - cebulę obieramy i siekamy w piórka (czyli tak cienko jak potrafimy). Składniki sosu mieszamy. Jeśli do sałatki nie dodaliśmy nic słodkiego, to można lekko osłodzić winegret (tylko nie przesadzić!). Surówkę polewamy lub mieszamy z sosem. Możemy dodatkowo posypać ją kiełkami lub uprażonymi na suchej patelni pestkami. Wskazówki i uwagi:Warto przygotować w słoiczku większą ilość sosu, żeby mieć gotowy w lodówce na następny raz :)
Nie powinno się łączyć surowego ogórka z pomidorem - któż o tym nie słyszał? Jednak nie do końca jest to prawda. Po prostu nie należy tego robić nagminnie. Chodzi o to, że ogórek zawiera enzym askorbinowy, który niszczy witaminę C (kwas askorbinowy). Pamiętajmy jednak, że nie tylko ogórek zawiera ten enzym, a wit.C niszczy też wysoka temperatura, światło i bezpośredni kontakt z powietrzem. Więc nie dajmy się zwariować :) Jeśli nasza dieta jest urozmaicona, to nie ma się czego obawiać.
Nadesłał(a) patrycccja,
dnia: 2010-03-16 11:54:47.499
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Przepyszna surówka z sałaty lodowej i pomidorów z winegretem (wegańska & RAW)Surówka moja ulubiona z sałaty lodowej i pomidorów z olejem lnianym lub dyniowym (wegańska & RAW) Sałata zielona z awokado i winegretem (wegańska & RAW) Surówka Petera - z awokado, ogórkiem, pomidorem, natką i winegretem (wegańska & RAW) Czosnkowa surówka lodowa z pomidorami (wegańska & RAW) Sałata z kukurydzą, pomidorami i szczypiorkowym winegretem (wegańska & RAW) Sałata z pomidorami, ogórkiem i czosnkowym winegretem (wegańska & RAW) Surówka z pomidorów na rukoli i sałacie (wegańska & RAW) Sałatka z awokado z pomidorem, ogórkiem lub papryką i winegretem (wegańska) Sałatka meksykańska, czyli sałata z awokado, mango i winegretem (wegańska & RAW) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
jak nie przepadałam za avocado tak je chyba polubię
~Becia1 2017-05-05 18:44:06.574