7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Gajar ka halwa - halawa z marchwiJest to przepis bazujący na indyjskim oryginale. Wywaliłem z niego jednak cukier, krowie mleko i ghee (rafinowane masło) zastępując je składnikami wegańskimi i... jest naprawdę przepyszny. Marchew dłużej odparowywana staje się lekko kwaskowa - dzięki temu cała potrawa zyskuje subtelny "cytrynowy" posmak.
Średnia ocena:
[4.5
z 2 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [2]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:1 kg marchwi (można wykorzystać wytłoki po soku - patrz uwagi)
0,5 litra mleka sojowego (lub innego) 150-200 g syropu słodowego (ewentualnie miód lub inny słodzik) 80–120 g niesiarkowanych rodzynek 100 g migdałów bez skórki mielony kardamon (może być cały, tylko wtedy trzeba go wyciągnąć) 4-5 łyżek oleju z orzechów laskowych (lub innego) Przygotowanie:Marchew pokroić i zmiksować z mlekiem sojowym na jednolitą papkę, wlać do gara o grubym dnie i odparowywać wilgoć ok. 20-25 min.
Kiedy już stężeje, dodać słód, rodzynki i posiekane dość grubo migdały i odparowywać dalej. Po ok. 3 minutach dodać kardamon i olej, odparowywać ciągle mieszając, aż do konsystencji dość gęstego ciasta (odchodzącego łatwo od dna garnka) i gotowe. Wskazówki i uwagi:Należy być świadomym że syrop słodowy jest znacznie mniej słodki niż inne słodziki, wiec jeśli będziecie robić z innymi, to warto zmniejszyć ich ilość... no chyba że ktoś lubi bardzo słodkie :lol:
Generalnie są 2 szkoły serwowania halawy: gęsta i rzadka, gęsta - jest dobrze odparowana i można z niej rolować kuleczki (i ta moim zdaniem jest znacznie smaczniejsza), rzadka - to po prostu paciaja serwowana bezpośrednio na talerz. Dla oszczędnych: można wykorzystać wytłoki po soku z marchwi, miksując je z odpowiednio większą ilością mleka ;-) Trzeba jednak dodać wtedy więcej słodu, szczyptę soli i trochę soku z cytryny... żeby nie smakowało jak trociny.
Nadesłał(a) hannzi,
dnia: 2010-03-31 10:10:33.364
Źródło/autor przepisu: własny, dostepny na http://wegedzieciak.pl
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
Taaa ... nazwa taka egzotyczna, a przyznacie, że na zdjęciu wygląda jak najpospolitsze bobki :P
Ale i tak spróbuję :)) ~radosna_ja 2010-10-17 23:02:45.882 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Kaddu ka Halwa - halawa z dyni (wegańska)Halawa - Sudzi ka halawa (z szafranem i gałką muszkatołową) (wegańska) Halawa Hare Krishna (lakto-wege) Halawa z wiórków z rodzynkami (wegańska) Halawa - Bhuni hui czini ka halawa (z sokiem i skórką pomarańczową) (lakto-wege) Sok z marchwi (wegańska & RAW) Halva (halawa) Prasadam (z kardamonem i cynamonem) (lakto-wege) Krasnal Hałabała -"gadżar halawa" (na bazie marchewki) (lakto-wege) Halawa - słodki deser z kaszy manny (lakto-wege) napój z selerów i marchwi (wegańska+miód) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~gabrycha 2014-03-13 12:36:11.364