7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Klopsiki wegetariańskie z granulatu sojowego

Średnia ocena: [3.3333333333333335 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

200 g granulatu sojowego
3,5 szkl. wody
liść laurowy
ziele angielskie
1/3 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
1/2 szkl. bułki tartej (lub kaszka manna lub kukurydziana)
1 jajko lub mąka ziemniaczana
1 cebula
1 ząbek czosnku
przyprawy ziołowe
sos sojowy
sól
pieprz
papryka w proszku
2 łyżki oleju (najlepiej rzepakowy, tłoczony na zimno)

+ sos pomidorowy lub chrzanowy

Przygotowanie:

Do wrzącej, lekko osolonej wody wrzucić przyprawy (liść laurowy, ziele, gałka) i granulat sojowy, gotować, mieszając od czasu do czasu, do momentu odparowania wody - ok. 15–20 min.

Dodać tartą bułkę, dokładnie wymieszać i odstawić z ognia. Wbić jajko - można zastąpić mąką ziemniaczaną, którą należy dodać w takiej ilości, aby otrzymać konsystencję masy kotletowej. Dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek, przyprawy oraz 2 łyżki oleju. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrobić masę. Doprawić do smaku.

Masę formować w rękach w kształcie klopsików. Dusić w sosie pomidorowym lub chrzanowym.

W przypadku ludzi znajdujących się na obostrzonej diecie, klopsiki podajemy w postaci gotowanej: do wrzącej, lekko solonej wody wrzucamy pojedynczo klopsiki, krótko gotujemy (do wypłynięcia). Wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy z sosem pomidorowym, przyrządzonym dietetycznie (bez zasmażki).
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-09-06 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Żywność XXI wieku (Zielone Brygady)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Nasze klopsiki trochę się rozlatywały, następnym razem koniecznie dodamy więcej "zagęszczacza" w postaci manny/bułki.
Sos pomidorowo-śmietanowy spisał się wyśmienicie i każdemu polecam takie połączenie ;)
sachmet 2012-09-11 17:35:04.684

Przerobiłam niewegetariański przepis mojej bratowej i w zasadzie wyszło cos bardzo podobnego do tych klopsików, przyprawy były tylko inne. Chciałam zrobić klopsiki ze sporą iloscią natki, pasowały mi do tego: pieprz czarny, pieprz ziołowy, przyprawa "gyros" i odrobina kuminu. Czosnku nie dodawałam wogóle, a posiekaną cebulę wczesniej zrumieniłam. Podałam z sosem koperkowym. Klopsiki wyszły bardzo smaczne, trzeba tylko pamiętać, aby do masy dodać sporą ilosć mąki i bułki tartej, żeby były zwarte.
ryfka 2012-08-29 19:31:58.356

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kotlety wegetariańskie z granulatu sojowego (wegańska)
Klopsiki z granulatu i soczewicy (wegańska)
Kotleciki z granulatu sojowego (wegańska)
Wegetariański "rosół"-krem sojowy (wegańska)
Kartacze z farszem z granulatu sojowego (wegańska)
Pikantne danie z granulatu sojowego (wegańska)
Spagetti "bolognese" (z granulatem sojowym) (wegańska)
Spaghetti "bolognese" (z granulatem sojowym) (wegańska)
Potrawka z grochu i granulatu sojowego (wegańska)
Pomidorowe spaghetti bolognese z granulatem sojowym (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas