7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Klopsiki wegetariańskie z granulatu sojowego
Średnia ocena:
[3.3333333333333335
z 3 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [2]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:200 g granulatu sojowego
3,5 szkl. wody liść laurowy ziele angielskie 1/3 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej 1/2 szkl. bułki tartej (lub kaszka manna lub kukurydziana) 1 jajko lub mąka ziemniaczana 1 cebula 1 ząbek czosnku przyprawy ziołowe sos sojowy sól pieprz papryka w proszku 2 łyżki oleju (najlepiej rzepakowy, tłoczony na zimno) + sos pomidorowy lub chrzanowy Przygotowanie:Do wrzącej, lekko osolonej wody wrzucić przyprawy (liść laurowy, ziele, gałka) i granulat sojowy, gotować, mieszając od czasu do czasu, do momentu odparowania wody - ok. 15–20 min.
Dodać tartą bułkę, dokładnie wymieszać i odstawić z ognia. Wbić jajko - można zastąpić mąką ziemniaczaną, którą należy dodać w takiej ilości, aby otrzymać konsystencję masy kotletowej. Dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek, przyprawy oraz 2 łyżki oleju. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrobić masę. Doprawić do smaku. Masę formować w rękach w kształcie klopsików. Dusić w sosie pomidorowym lub chrzanowym. W przypadku ludzi znajdujących się na obostrzonej diecie, klopsiki podajemy w postaci gotowanej: do wrzącej, lekko solonej wody wrzucamy pojedynczo klopsiki, krótko gotujemy (do wypłynięcia). Wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy z sosem pomidorowym, przyrządzonym dietetycznie (bez zasmażki).
Nadesłał(a) pat,
dnia: 2000-09-06 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Żywność XXI wieku (Zielone Brygady)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Zdjęcia do przepisu:Nowe komentarze:
Przerobiłam niewegetariański przepis mojej bratowej i w zasadzie wyszło cos bardzo podobnego do tych klopsików, przyprawy były tylko inne. Chciałam zrobić klopsiki ze sporą iloscią natki, pasowały mi do tego: pieprz czarny, pieprz ziołowy, przyprawa "gyros" i odrobina kuminu. Czosnku nie dodawałam wogóle, a posiekaną cebulę wczesniej zrumieniłam. Podałam z sosem koperkowym. Klopsiki wyszły bardzo smaczne, trzeba tylko pamiętać, aby do masy dodać sporą ilosć mąki i bułki tartej, żeby były zwarte.
ryfka 2012-08-29 19:31:58.356 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Kotlety wegetariańskie z granulatu sojowego (wegańska)Klopsiki z granulatu i soczewicy (wegańska) Kotleciki z granulatu sojowego (wegańska) Wegetariański "rosół"-krem sojowy (wegańska) Kartacze z farszem z granulatu sojowego (wegańska) Pikantne danie z granulatu sojowego (wegańska) Spagetti "bolognese" (z granulatem sojowym) (wegańska) Spaghetti "bolognese" (z granulatem sojowym) (wegańska) Potrawka z grochu i granulatu sojowego (wegańska) Pomidorowe spaghetti bolognese z granulatem sojowym (lakto-wege) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Sos pomidorowo-śmietanowy spisał się wyśmienicie i każdemu polecam takie połączenie ;)
sachmet 2012-09-11 17:35:04.684