7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Wegański paprykarz "krakowski" z dodatkiem glonów wakameJeśli poczęstujecie swoich mięsożernych znajomych kanapką z takim paprykarzem, wielu z nich pewnie nie uwierzy że nie ma w nim ryby ;)
Średnia ocena:
[4.5
z 2 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [2]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:1/2 szklanki żółtej fasolki mung (łuskanej) lub czerwonej soczewicy
1/2 - 1 szklanka ugotowanego brązowego ryżu lub kaszy (np. jaglanej, jęczmiennej) 1/4 papryki zielonej lub pomarańczowej 1/4 papryki żółtej lub czerwonej 1 mała cebula 1 spory ząbek czosnku 2-3 łyżki oliwy lub nierafinowanego oleju do smażenia 1 łyżka glonów wakame w płatkach 2 łyżki przecieru pomidorowego sól słodka papryka inne przyprawy (np. curry, garam masala, 5 smaków, pieprz ziołowy itp.) Przygotowanie:Cebulę posiekać razem z czosnkiem i zrumienić na oliwie wraz z drobno pokrojoną papryką. Następnie zalać niewielka ilością wody i rozgotować w niej fasolkę mung (na dość gładką papkę).
Dodać ugotowany ryż, glony wakame, przecier pomidorowy, dokładnie wymieszać składniki, posolić, doprawić według uznania, odstawić do wystygnięcia. Wskazówki i uwagi:Jeśli lubimy wyrazisty "rybny" smak, nie ma problemu, można dodać więcej Wakame. Gdy nasz paprykarz jest zbyt rzadki, można dodać więcej ryżu. Jeżeli zbyt gęsty, możemy rozcieńczyć go nieco wodą lub oliwą w celu uzyskania smarowności.
Nadesłał(a) hannzi,
dnia: 2010-04-01 13:57:17.106
Źródło/autor przepisu: własny, dostepny na http://wegedzieciak.pl
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:Zrobiłam wersję z soczewicą, pomijając glony i "sprzątając" przy okazji lodówkę. Wyszło doskonałe! Doprawiłam, oprócz koncentratu, dużą ilością papryki słodkiej i pieprzu ziołowego + odrobiną chili. Następnym razem zmienię tylko jedno - hojniej nabiorę te 2 łyżki koncentratu :) Spróbuję też wersji z kaszą jaglaną zamiast ryżem. PS: Wyszło trochę więcej niż 2 słoiczki po 200g. patrycccja 2011-06-09 23:33:57.813 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Paprykarz wegański (ryż z selerem i aromatycznymi przyprawami) (wegańska)krakowska ambrozja (wegańska) Placuszki z dyni z dodatkiem cebuli (wegańskie) (wegańska) Pierogi z paprykarzem (wegańska) Niby paprykarz (wegańska) Wakame no sarada - sałatka z wodorostami (wegańska) Paprykarz ryżowy z włoszczyzną (wegańska) Zupa miso z glonami nori (wegańska) Budyń z kaszy krakowskiej i zielonego groszku (bez ograniczeń) Paprykarz (pasta ryżowa z soczewicą) (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Dodatek glonów daje specyficzny smak, przyznam szczerze, że przekonałam się do niego gdzieś pod koniec spożywania paprykarza ;) Choć nie wiem, czy rzeczywiście przypomina rybę..
kasiarka 2011-12-23 21:27:39.428