7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Sos tatarski z tofu – zamiast majonezu

Średnia ocena: [4.666666666666667 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

280 g tofu miękkiego
1 filiżanka drobno posiekanego ogórka kiszonego lub konserwowego
pieczarki surowe lub marynowane (inne marynowane grzyby też mogą być)
1-2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
inne opcjonalne dodatki:
- ogórek surowy
- kawałek papryki zielonej lub kolorowej
- papryka konserwowa
- pomidor
- cebula
- 2 jaja lub sól czarna zwana też jajeczną (daje taki sam smak jak jajko i jest dobrym pomysłem dla wegan, którzy za nimi tęsknią :)
- 2 łyżki posiekanych zielonych oliwek
- ugotowana marchewka

4 łyżki oleju
5 łyżek soku z cytryny lub 4 octu
1 łyżeczka soli
pieprz
ew. cukier (odrobina, jeśli już)
1/2 łyżeczki ostrej musztardy (albo ciut więcej łagodnej)

Przygotowanie:

Tofu dokładnie zmielić. Warzywa drobno pokroić lub zetrzeć na tarce (szczególnie pieczarki fajnie się uciera). Pomidory odsączyć z soku. Jajka (jeśli używamy) ugotować na twardo i pociachać. Chodzi o to, żeby dodatki były w małych kawałkach, ale wyczuwalne w czasie jedzenia.

Tofu wymieszać z pozostałymi składnikami, doprawić do smaku.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-09-06 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: na podstawie art. Żywność XXI wieku (Zielone Brygady)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:


zrobiłem bez oleju, wyszło super
Juzu 2011-04-23 11:12:47.925


Użyłam silken tofu, z opcjonalnych składników dałam tylko troszkę marynowanej czerwonej papryki dla koloru i 2 łyżki drobno siekanej cebuli - cały czas przebijał mi jednak smak tofu...
Dałam więc jeszcze sporo łagodnej musztardy, prawie drugie tyle ogórków (większość konserwowych) i jeszcze trochę cebuli - no, teraz to to smakuje! Jest lepsze niż myślałam :) Sos jest gęsty od warzyw i to mi pasuje :)
patrycccja 2011-03-28 16:53:55.149

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sos "tatarski" na bazie tofu i mleka sojowego (wegańska)
Tatarska omaćka (sos tatarski) (ovo-wege)
Sos tatarski (bez ograniczeń)
Minimalistyczny sos tatarski do jajek na miękko (ovo-wege)
Sos porowy do lasagne zamiast beszamelu (wegańska)
Sałatka gyros z wędzonym tofu i majonezem ziemniaczanym (wegańska)
Kluski lane na śniadanie (z tofu zamiast jajka), w wersji zwykłej lub bezglutenowej (wegańska)
Kluseczki kładzione "coś pysznego" (z tofu zamiast serka homogenizowanego) (wegańska)
Sos curry (na bazie winegretu i majonezu) (bez ograniczeń)
Pasta do pieczywa z tofu wędzonego z majonezem, koncentratem i zieleniną (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas