7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Sos tatarski z tofu – zamiast majonezu
Średnia ocena:
[4.666666666666667
z 3 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [2]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:280 g tofu miękkiego
1 filiżanka drobno posiekanego ogórka kiszonego lub konserwowego pieczarki surowe lub marynowane (inne marynowane grzyby też mogą być) 1-2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki inne opcjonalne dodatki: - ogórek surowy - kawałek papryki zielonej lub kolorowej - papryka konserwowa - pomidor - cebula - 2 jaja lub sól czarna zwana też jajeczną (daje taki sam smak jak jajko i jest dobrym pomysłem dla wegan, którzy za nimi tęsknią :) - 2 łyżki posiekanych zielonych oliwek - ugotowana marchewka 4 łyżki oleju 5 łyżek soku z cytryny lub 4 octu 1 łyżeczka soli pieprz ew. cukier (odrobina, jeśli już) 1/2 łyżeczki ostrej musztardy (albo ciut więcej łagodnej) Przygotowanie:Tofu dokładnie zmielić. Warzywa drobno pokroić lub zetrzeć na tarce (szczególnie pieczarki fajnie się uciera). Pomidory odsączyć z soku. Jajka (jeśli używamy) ugotować na twardo i pociachać. Chodzi o to, żeby dodatki były w małych kawałkach, ale wyczuwalne w czasie jedzenia.
Tofu wymieszać z pozostałymi składnikami, doprawić do smaku.
Nadesłał(a) pat,
dnia: 2000-09-06 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: na podstawie art. Żywność XXI wieku (Zielone Brygady)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Zdjęcia do przepisu:Nowe komentarze:Użyłam silken tofu, z opcjonalnych składników dałam tylko troszkę marynowanej czerwonej papryki dla koloru i 2 łyżki drobno siekanej cebuli - cały czas przebijał mi jednak smak tofu... Dałam więc jeszcze sporo łagodnej musztardy, prawie drugie tyle ogórków (większość konserwowych) i jeszcze trochę cebuli - no, teraz to to smakuje! Jest lepsze niż myślałam :) Sos jest gęsty od warzyw i to mi pasuje :) patrycccja 2011-03-28 16:53:55.149 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Sos "tatarski" na bazie tofu i mleka sojowego (wegańska)Tatarska omaćka (sos tatarski) (ovo-wege) Sos tatarski (bez ograniczeń) Minimalistyczny sos tatarski do jajek na miękko (ovo-wege) Sos porowy do lasagne zamiast beszamelu (wegańska) Sałatka gyros z wędzonym tofu i majonezem ziemniaczanym (wegańska) Kluski lane na śniadanie (z tofu zamiast jajka), w wersji zwykłej lub bezglutenowej (wegańska) Kluseczki kładzione "coś pysznego" (z tofu zamiast serka homogenizowanego) (wegańska) Sos curry (na bazie winegretu i majonezu) (bez ograniczeń) Pasta do pieczywa z tofu wędzonego z majonezem, koncentratem i zieleniną (ovo-wege) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
zrobiłem bez oleju, wyszło super
Juzu 2011-04-23 11:12:47.925