7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Quinoa z tempehem, migdałami i zielonym groszkiem

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 1 osoby

60 g komosy ryżowej = quinoa
ew. 250 ml bulionu
garść migdałów bez skórki
mała cebula
ząbek czosnku
50 g tempehu pokrojonego w kostkę
garść mrożonego groszku
oliwa do smażenia
sól
pieprz
papryka wędzona w proszku
czosnek granulowany

Przygotowanie:

Komosę zalać wodą lub bulionem (ok. 250 ml) i gotować na małym ogniu do wchłonięcia całego płynu.

W międzyczasie na patelni podprażyć migdały. Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę i czosnek, dodać tempeh i jeszcze chwilę podsmażać. Groszek zalać wrzątkiem i odstawić na bok.

Następnie połączyć ugotowaną komosę, migdały, tempeh z cebulą i czosnkiem oraz odcedzonym groszkiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i czosnkiem granulowanym. Podawać ciepłe.
Nadesłał(a) aga, dnia: 2010-04-13 13:59:41.139
Źródło/autor przepisu: mój blog - http://eksperymentalnie.blogspot.com/2010/04/zaimpulsowana.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


Zrobiłam lekką profanację, bo zamiast quinoi, której nie posiadałam dodałam kaszy jaglanej ;) Ale reszta dokładnie wg przepisu i naprawdę pycha! A to moje pierwsze próby wykorzystania tempehu w kuchni :)
kasiarka 2011-11-16 21:35:48.656

Super:) quinoa gotowane z bulionem nie jest takie suche, jak zazwyczaj kiedy gotuję je na wodzie. Tempeh w tym połączeniu też smakuje mi lepiej niż w innych daniach. Szczególnie fajne są te chrupiące migdały - miałam takie ze skórką, więc zalałam je na chwilę wrzątkiem, zdjęłam skórkę, lekko obsuszyłam i od razu poszatkowałam na drobne kawałeczki (chwilę po wyjęciu z wrzątku są miękkie i łatwo się je kroi), i dopiero wtedy prażyłam je.
Nie miałam papryki wędzonej w proszku, dałam więc paprykę słodką + trochę chili do przyprawienia, a do smażonego tempeh z cebulą i czosnkiem dodałam też pokrojoną surową paprykę, po podsmażeniu jeszcze chwilę dusiłam z odrobiną wody.
jazgottt 2010-11-13 15:29:18.211

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sałatka: prażona quinoa z chrupiącym tofu, pomidorem i zielonym groszkiem (wegańska)
Ryż z zielonym groszkiem (wegańska)
Canelloni z zielonym groszkiem w pomidorach (bez ograniczeń)
Żółty ryż z zielonym groszkiem (wegańska)
Papryczki faszerowane zielonym groszkiem (wegańska)
Zupa grzybowa z zielonym groszkiem (wegańska)
Jajecznica z zielonym groszkiem i sosem serowym (bez ograniczeń)
Kotleciki ryżowe z żółtym serem i zielonym groszkiem (bez ograniczeń)
Makaronowa sałatka leśna (z kurkami i zielonym groszkiem) (wegańska)
Gołąbki z ryżem, zielonym groszkiem i chili (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas