7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Ciasto drożdżowe orzechowo-owocowe (bananowe) bez wyrabianiaCiasto bananowe z orzechami i suszonymi owocami. Malinetshka: "Jest wilgotne od bananów, czuć orzechy, jest słodkie (wystarczająco, o tak), bardzo smakowite.. :)"
Średnia ocena:
[5.0
z 3 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [5]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki: np. keksówka 30 cm30 g drożdży
1/2 szklanki ciepłej wody 3 średnie dojrzałe banany 2 szklanki mąki pszennej razowej 1 szklanka mąki białej lub mąki graham 1/2 szklanki miodu lub słodu lub 1/4-1/3 szklanki cukru 3/4 szklanki pokrojonych różnych suszonych owoców 1/2 szklanki pokrojonych dowolnych orzechów 1 łyżeczka soli wanilia do smaku + olej do wysmarowania formy Przygotowanie:Drożdże wymieszać z ciepłą wodą. Dodać 1 łyżkę mąki pszennej razowej oraz 1 łyżkę miodu i odstawić na 5-10 min.
Banany obrać, rozgnieść widelcem i dodać je do zaczynu. Dodać również pozostałe składniki i dobrze wyrobić ciasto. Wyłożyć do wysmarowanej olejem formy, odstawić na 20 minut. Następnie wstawić do lekko nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200°C przez 45 minut. Wskazówki i uwagi:Modyfikacje wg. Malinetshki:
- chciałam więcej orzechów, więc dałam 1 szkl. włoskich (zamiast 1/2) i nie pokrojone, a zmielone na wiórki - z suszonych owoców dałam daktyle i żurawinę Modyfikacje wg. Gemi: Użyłam mąki orkiszowej (2 szklanki) i zmielonych płatków owsianych (1 szklanka). Orzechy zastąpiłam migdałami i pestkami dyni. Zamiast miodu dałam masy rodzynkowo - daktylowej (czyli rodzynki i daktyle ugotowane w pół szklanki wody i zblendowane).
Nadesłał(a) ~wd,
dnia: 2010-05-23 14:51:25.376
Źródło/autor przepisu: Malinetshka, http://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=7349, za "Kuchnia w trosce o twoje zdrowie" G. Kuczek i B. Śleszyńskiej
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Zdjęcia do przepisu:Nowe komentarze:
Edyta, no z żytnią to pewnie że nie wyjdzie. Z żytniej to chleb razowy na zakwasie można zrobić. Ona nie ma wystarczającej ilości glutenu i za ciężka jest, żeby normalne ciasto wyszło (jak widać nawet z dodatkiem pszennej). A co do termoobiegu, to ja też miałam od początku włączony, bo zawsze tak piekę. Ale później zobaczyłam że za wcześnie góra mi się zaczyna rumienić i przeszłam na grzanie od dołu bez termoobiegu, bo bałam się że albo środek się nie dopiecze, albo góra się sfajczy.
patrycccja 2014-01-08 10:25:00.517
Zrobiłam i nie wyszło chyba..., ale ja zamiast pszennej razowej dodałam 2 szklanki żytniej razowej plus 1 szklankę zwyczajnej białej pszennej. Wszystko ładnie rosło do momentu aż połączyłam wszystkie składniki. Wyszła taki ciężka ciągnąca się masa o konsystencji 'krówki'. Zrobiłam też chyba błąd, bo od początku piekłam na termoobiegu, ale na obronę mam to, że totalną amatorką drożdżowych ciast jestem. W smaku b.dobre, tylko od siebie dodałam jeszcze łyżkę siemienia lnianego.
~Edyta T. 2014-01-07 17:42:47.041 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Pizza - przepis na ciasto bez wyrabiania (ovo-wege)Ciasto bananowe z bakaliami (bez mąki) (wegańska) Ciasto na pizzę 2 (wyrabiane 2 razy) (wegańska) Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) Drożdżowy chlebek bananowy (lakto-wege) Ciasto drożdżowe (bez ograniczeń) Ciasto drożdżowe 2 (bez ograniczeń) Lody orzechowo-bananowe (wegańska) Ciasto owocowe (bez ograniczeń) Ciasto bananowe (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~Edyta T. 2014-01-12 23:03:20.365