7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Niebo - ciasto jak kruche z masą jabłkową i orzechowąAnia D.: "Niebo wychodzi jak kruche - coś w rodzaju szarlotki z orzechami. Jest bardzo smaczne."
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:ciasto:
1/2 kg mąki pszennej białej lub razowej lub mix ew. 1/2 szkl. cukru pudru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/8 łyżeczki kurkumy 3/4 szklanki oleju ok. 1/2 szklanki zimnej wody masa I: 1 1/2 kg winnych lub słodkich jabłek miód / słód/ cukier do smaku ew. trochę soku z cytryny masa II: 2 szklanki orzechów włoskich 3/4-4/5 szklanki gorącego mleka roślinnego (sojowego, z nerkowców lub innego) 1/2 szklanki miodu / słodu polewa czekoladowa: czekolada gorzka 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Przygotowanie:Wymieszać mąkę pszenną z cukrem pudrem (opcjonalnie), mąką ziemniaczaną, proszkiem, solą i kurkumą, posiekać z olejem. Dodawać wodę do czasu, aż ciasto uzyska konsystencję ciasta kruchego. Szybko zagnieść, podzielić na 2 części i upiec 2 placki.
Masa I: Jabłka obrać, pokroić na plastry, dusić. Dodać miód do smaku. Jabłka powinny być lekko winne. Gorącą masą smarować placek, przykryć drugim plackiem. Masa II: Orzechy zalać na chwilę wrzącą wodą, odcedzić. Zalać gorącym mlekiem, wlać miód i zmiksować (nie musi być gładka masa, mogą być kawałki orzechów, wtedy masa jest smaczniejsza). Smarować wystudzoną masą orzechową wierzchni placek. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać 3 łyżki gorącej wody z rozpuszczoną kawą. Gorącą polewą tworzyć esy-floresy na wierzchu ciasta. Schłodzić ciasto. Wskazówki i uwagi:Ania D.: "Jeśli chciałoby się go robić jako tort, to trzeba by piec cienkie placki, smarować na zmianę masami i na pewno odstawić na co najmniej 1 dzień (zwykłe niebo zresztą też powinno troszkę postać).
Aha, potem robiłam już bez cukru, nie dodawałam go do ciasta, tylko szczyptę soli. Jabłka starałam się brać słodkie i dawałam do nich troszeczkę miodu i ew. soku z cytryny. Do orzechów dawałam daktyle (nie pamiętam ile, masa orzechowa powinna być dosyć słodka, bo jabłka są nieco winne, a polewa gorzka), no i samo ciasto było bez cukru. Ciasto powinno być miękkie jak zwykłe kruche, nie może być suche i rozpadać się. Placki pieką się ok. 10, kilkunastu minut. Wyjmuję je i oglądam - upieczone robią się miodowe w kolorze i mają suchą powierzchnię. Masę można zrobić z połowy litra, jak jest jej więcej, to ciasto jest smaczniejsze i bardziej wilgotne."
Nadesłał(a) ~wd,
dnia: 2010-09-30 22:23:49.516
Źródło/autor przepisu: Ania D., http://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=246, http://wege.dzieciak.pl/viewtopic.php?t=3078 (ze zmianami)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Kruche ciasto z masą czekoladową i waniliowymi gruszkami (bez ograniczeń)Ciasto cynamonowo-jabłkowo-orzechowe (wegańska) Ciasto orzechowe z masą a'la karpatka (bez ograniczeń) Lekkie jak chmurka ciasto na musie jabłkowym "5 składników na krzyż" (wegańska) Kawa mrożona z masy jak do lodów (bez ograniczeń) Kruche ciasto ze sliwkami (lakto-wege) Kruche ciasto na tartę (lakto-wege) Kruche ciasto z truskawkami (bez ograniczeń) Placek przekładany masą orzechową (wegańska) Placek jabłkowo - orzechowy (ovo-wege) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |