7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Muffiny (mufinki) z jabłkami

Dzięki dodatkowi musu jabłkowego otrzymujemy pyszne, wilgotne mufinki.

Średnia ocena: [4.818181818181818 z 11 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [10]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

/proporcje na 12 dużych mufinków/
2 szkl. mąki (białej lub pół na pół z razową)
0,5 szkl. cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu - ja daję więcej :D
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej i/lub imbiru

1 szkl. mleka sojowego (zwykłego lub waniliowego)
2 łyżki musu jabłkowego bez cukru (być może można zastąpić utartym jabłkiem)
2 łyżki oleju
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
1 duże lub 2 małe jabłka, najlepiej kwaśne

Przygotowanie:

Formę na mufinki natłuść lub powkładaj papilotki (papierowe foremki). Nastaw piekarnik na 180°C - akurat zdąży się nagrzać w czasie przygotowywania ciasta.

Wymieszaj suche składniki i oddzielnie mokre, dodaj obrane i posiekane jabłka (najpierw wzdłuż, a później na plasterki), wymieszaj wszystko razem. Nałóż ciasto do foremek. Wypełnij je do pełna lub 2/3 wysokości, jak wolisz - w pierwszym przypadku otrzymasz ok. 12 mufinek, w drugim nieco więcej.

Piecz 15 minut. Pozwól im później przestygnąć przez 5-10 minut przed wyjęciem z formy.

Wskazówki i uwagi:

W oryginale zamiast gałki lub imbiru proponują też ziele angielskie, ale nie próbowałam tej opcji.
Mufinki nie są za słodkie, choć na pewno można jeszcze trochę zmniejszyć ilość cukru.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2010-04-29 20:33:51.236
Źródło/autor przepisu: http://healthy-desserts.suite101.com/article.cfm/mouthwatering_apple_muffins (Mouthwatering Apple Muffins)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

ja piekłam je o wiele dłużej, no i dodałam szczyptę soli i smakowały wspaniale!
marisaxyz 2014-05-07 15:45:59.377

zakalec mi wyszedł...
nie wiem czy szukać winy w sobie czy to dlatego że pełnia :P
może za dużo oleju dałam... nie wiem.
~igza 2013-03-01 03:25:54.087

Wyrosły bardzo mocno, jak ufo, każda w inną stronę;)
Bardzo smaczne, choć trochę gumowe i niestety nie odchodzą od papierków, za to od silikonowych foremek idealnie. Polecam!
Hannah2006 2012-02-09 19:21:03.404

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Mufinki kokosowe (bez ograniczeń)
Mufinki cytrynowe nasączane (ovo-wege)
Babeczki (mufinki) marchewkowe (wegańska)
Babeczki (mufinki) bananowe (wegańska)
Muffiny cukiniowe (wegańska)
Czekoladowe muffiny (wegańska)
Muffiny bananowe (wegańska)
Muffiny waniliowe z dżemem (ovo-wege)
Muffiny czekoladowo-pomarańczowe (wegańska)
Muffiny owsiane z jabłkiem (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas