7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Czuszki biurek - panierowana papryka z serowym nadzieniem

Przepis kuchni bułgarskiej, w sam raz na lunch lub kolację na ciepło.

Średnia ocena: [4.666666666666667 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [1]


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 2 osób

2 czerwone średnie papryki, najlepiej podłużne
1/2 kostki (ok. 75 g) sera typu bałkańskiego (owczy, feta...)
1/2 cebuli (może być czerwona)
jajko
pieprz
1/2 łyżeczki czubrycy (czubrica)
szczypiorek (opcjonalnie)
mąka do panierowania (biała pszenna, z cieciorki...)
oliwa/olej do smażenia

Przygotowanie:

Z surowych papryk wykroić gniazda nasienne tak, by nie uszkodzić ścianek i nie zrobić zbyt dużego otworu. Papryki upiec na ruszcie bądź w piecyku tak, aby skórka była czarna i po ostudzeniu ściągnąć ją.

W miseczce rozkruszyć ser, dodać posiekaną cebulę (podsmażoną lub surową), surowe jajko, pieprz, czubrycę, ew. szczypiorek, wymieszać wszystko. Tak przygotowane nadzienie podzielić na 2 porcje i włożyć do każdej z papryk przez otwór po gnieździe nasiennym, cały czas uważając, by nie rozerwać miękkich już papryk. Panierować dość grubo w mące i kłaść na rozgrzany olej lub oliwę, smażyć do zbrązowienia panierki. Podawać na gorąco z sałatami.

Wskazówki i uwagi:

W oryginale nie dodają szczypiorku, ale ja akurat nie miałam co z nim zrobić :) Cebulę dodałam surową.
Nadesłał(a) safiya, dnia: 2010-05-06 23:01:32.085
Źródło/autor przepisu: inspirowane przepisem z książki "Bułgaria na talerzu" Beaty Lipov
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Bardzo smaczne. Ja wogóle lubię faszerowaną paprykę, tutaj jednak miałam mały problem. Robiłam z podłużnych papryk i nie sposób było faszerować ich po sciągnięciu skórki, bo zwyczajnie się rozpadały. Zrobiłam więc w odwrotnej kolejnosci, najpierw nafaszerowałam, a potem sciągnęłam skórkę. Trochę babraniny, ale ogólnie warto, bo smaczne :)
ryfka 2012-08-28 20:18:01.67

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kanadyjskie nadzienie do pierogów - ziemniaczano-serowe (lakto-wege)
Papryka nadziewana pastą serową (lakto-wege)
Tarta na razowym, jęczmiennym spodzie z pikantnym dyniowo-serowym nadzieniem (bez ograniczeń)
Rydzyki sojowe (kotlety sojowe panierowane w mące z papryką) (wegańska)
Sałatka serowo-makaronowa z ogórkami, papryką i kukurydzą (bez ograniczeń)
Obazda - bawarska pasta serowa z cebulką i mieloną papryką (lakto-wege)
Spaghetti ze szpinakiem, czuszką i suszonymi pomidorami (lakto-wege)
Grzyby panierowane (bez ograniczeń)
Kotlety panierowane z boczniaków (ovo-wege)
Panierowane i faszerowane pieczarki (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas