7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Makaron ze szparagami, czosnkiem i chili

Nieduża ilość chili nadaje aromat i uatrakcyjnia wizualnie potrawę, ale wcale nie powoduje, że wszystko jest piekielnie ostre, bo ostrość jest równoważona przez oliwę. Wszystko robi się błyskawicznie - przygotowanie trwa tyle, co ugotowanie makaronu.

Średnia ocena: [4.5 z 4 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [5]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

spaghetti lub inny makaron dla 2 osób
szparagi zielone - garść
czosnek - ząbek lub dwa
świeża papryczka chili - kawałek
tymianek świeży lub inne ziółko (np. oregano) - kilka gałązek
oliwa do smażenia
sok z cytryny
sól
pieprz

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Szparagi myjemy. Jeśli na końcach mają twardą, włóknistą skórkę (rzadko bo rzadko, ale się zdarza), to ją ściągamy nożem lub obieraczka do warzyw. Kroimy na krótsze kawałki (tym krótsze im grubsze są szparagi), najlepiej na ukos, żeby było ładniej. Czosnek siekamy w cieniutkie plasterki, a chili (bez pestek! bo będzie ostre!) w drobne kawałki.

Rozgrzewamy nieco oliwę, wrzucamy chili i czosnek, smażymy mieszając 20-30 sek. Wrzucamy szparagi i smażymy aż będą miękkie, ale nadal chrupkie - dosłownie minuta dwie. Dodajemy trochę soku z cytryny (nie za dużo, żeby nie było wyczuwalnie kwaśne), tymianek, solimy i pieprzymy. Mieszamy z makaronem, podgrzewamy jeszcze chwilę razem i podajemy.
Nadesłał(a) chojnac, dnia: 2010-05-13 13:51:44.043
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Nie miałam papryczek chilli, więc musiałam zadowolić się sproszkowaną. I tak było pyszne. Natomiast dziś jak odgrzewałam to wczorajsze danie dorzuciłam pokrojonego w kostkę świeżego pomidora. Rewelacja! :-)
~niuton 2011-06-25 19:10:52.006

zrobiłam i było przepysznie :) rzeczywiście, smażone są lepsze nawet od tych z pary (podobnie jak kalafior :)). jak tylko mogę , to wybieram właśnie cienkie. teraz poza powtórkami z innymi kombinacjami przypraw, trzeba mi jeszcze wypróbować pieczenie szparagów mmMMmmryh :]
MEDeah 2011-05-10 12:21:56.523

oo! dziękuję!:)
MEDeah 2010-05-17 09:47:59.814

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Makaron ze szparagami i oliwkami (wegańska)
Spaghettini z zasmażką z czosnkiem i chili (wegańska)
Makaron ze szparagami i kotlecikami sojowymi (wegańska)
Makaron ze szparagami w sosie pomidorowym (wegańska)
Spaghetti z czarnymi i zielonymi oliwkami, chili i czosnkiem (wegańska)
Makaron z brokułami i czosnkiem (wegańska)
Makaron fettuccine ze szparagami i "parmezanem ubogich" (wegańska)
"Azjatycki" sos z masła orzechowego - z sosem sojowym, limonką, czosnkiem i chili (wegańska)
Makaron z groszkiem, cebulą i czosnkiem (wegańska)
Prosty makaron ze szpinakiem i czosnkiem (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas