7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Szybkie pesto z orzechów włoskich i pieczarek ze skórką cytrynową



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

100 g orzechów włoskich
150 g pieczarek
1 pęczek bazylii
skórka otarta z połowy cytryny
2-3 łyżki soku z cytryny

oliwa do smażenia
oliwa extra vergine
sól
świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Na patelni prażymy przez chwilę orzechy włoskie, żeby wydobyć z nich aromat. Ogień nie może być duży, bo się przypalą. Dodajemy 3 łyżki oliwy i rozgrzewamy ją. Wrzucamy pokrojone pieczarki, smażymy na dużym ogniu aż zmiękną, a sok w większości odparuje. Odstawiamy do ostygnięcia.

Za pomocą blendera miksujemy całość na gładką masę, dodając świeżą bazylię, skórkę i sok z cytryny oraz tyle oliwy (najlepiej extra vergine), by otrzymać konsystencję pesto. Doprawiamy solą i pieprzem.
Nadesłał(a) ~pat, dnia: 2011-08-15 12:38:45.159
Źródło/autor przepisu: Na podstawie: Jola Słoma i Mirosław Trymbulak 'Nakarmić duszę'
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pesto z jarmużu i orzechów włoskich (wegańska)
Domowe pesto bez orzechów (wegańska)
Ravioli z sosem z orzechów włoskich (lakto-wege)
Kotleciki z bobu i orzechów włoskich (wegańska)
Babka drożdżowa ze skórką cytrynową i rodzynkami (bez ograniczeń)
Konfitura z pomidorów i antonówek ze skórką cytrynową (wegańska)
Kwas chlebowy ze skórką cytrynową lub pomarańczową (wegańska & RAW)
Zupa cytrynowa z orzechami włoskimi (lakto-wege)
Koper włoski (fenkuł) faszerowany pieczarkami z parmezanem (lakto-wege)
Gołąbki z ryżem, pieczarkami, papryką i orzechami włoskimi (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas