7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Cytrynowy sernik z tofu i kaszy jaglanej

Ania D.: "Jestem bardzo zadowolona z połączenia kaszy jaglanej z tofu. Nie czuje się posmaku tofu, a sernik staje się delikatny i nie jest tak skoncentrowanym źródłem białka."
Kamm z wegedzieciak.pl: "Wyszedł pyszny, niesamowity ! :-) Przyznam, że nie do końca byłam przekonana że wyjdzie z tego coś tak wspaniałego. Tym bardziej, że nawet przed wege nie lubiłam serników - były za bardzo sernikowe ;-) :-> Ten jest po prostu cudowny!"


Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [4]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: na średnią tortownicę

ciasto:
1,5 szklanki mąki graham
1/4 szklanki oleju
szczypta soli
zimna woda

masa serowa:
400 g wilgotnego tofu (najlepiej domowego)
1 szklanka suchej kaszy jaglanej
2,5 szklanki mleka roślinnego (sojowego lub innego)
1/8 łyżeczki kurkumy
1 cytryna (skórka i sok)
1 łyżeczka zapachu waniliowego
3 czubate łyżki syropu słodowego lub miodu
5 łyżek oleju
3 łyżki wiórków kokosowych
4 łyżki kaszy manny
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Ciasto: Mąkę z solą połączyć w misce, dodać olej i starannie wymieszać łyżką, by nie było grudek. Dodawać wodę, szybko zagnieść ciasto, schłodzić. Wylepić spód i brzegi średniej wielkości tortownicy ciastem i lekko je podpiec (ok. 10 min. w nagrzanym piekarniku).

Masa: Kaszę gotować z mlekiem i kurkumą na małym ogniu aż do momentu, gdy zaczyna się rozpływać (ok. 35 min). Schłodzić. Ucierać dodając po łyżce tofu. Dodać pozostałe składniki (mannę dać suchą, bez gotowania), wymieszać.

Wyłożyć masę serową na podpieczony spód, piec do lekkiego zrumienienia wierzchu.
Nadesłał(a) ~wd, dnia: 2010-09-09 17:09:35.138
Źródło/autor przepisu: Ania D., http://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=2103
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

rollo, normalnie, skrystalizowany (scukrzony) miód jest w stanie stałym. No ale co się pośmiałaś nie wiedząc o tym, to Twoje ;)
~dd 2012-12-06 12:06:17.072

Ja wypróbowałam przepis z tofu naturalnym Polsoi. bardzo, ale to bardzo udany wypiek. Z jednego się tylko nieco uśmiałam: Jak się bierze czubatą łyżkę miodu?? :D
~rollo 2012-04-28 15:39:43.874

Robilam w grudniu na święta i wyszedl znakomity !
Tylko ze dodalam jeszcze kilka brzoskwin z puszki - pokrojonych drobno co wyszlo mu na plus bo naprawde jest przepyszny i z tego względu tez nie moge zamiescic zdjęcia bo tak szybko zniknąl ze nie zdazylam zrobic mu nawet zdjęcia :D
A i ja robilam z mleka sojowego kupowanego biedronkowego - waniliowego , dalam tez zamiast miodu zwyklego oczywiscie miod majowkowy i troche cukru waniliowego i zwyklego do smaku bo lubie slodkie ciasta a tofurnik tym bardziej !
Do samego ciasta dodalam kilka lyzeczek cukru pudru i tez wyszo na plus.robilam ciasto z maki pszennej.
nastepnym razem bede robic z innego przepisu tofurnik bo chce wyprobowac wszystkie przepisy ale na 100 % do tego wroce i polecam wszystkim !
OpenWorld 2012-03-02 21:00:32.198

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Zapiekanka z kaszy jaglanej, brokuła i tofu (wegańska)
Wegeburgery z kaszy jaglanej (wegańska)
Keks z kaszy jaglanej (wegańska)
Zupa z kaszy jaglanej i warzyw (wegańska)
Blok "czekoladowy" z kaszy jaglanej (wegańska)
Budyń ananasowy z kaszy jaglanej (wegańska)
Sos majonezowy z kaszy jaglanej (wegańska)
Krem z kaszy jaglanej (deser) (wegańska)
Sernik z tofu z brzoskwiniami (wegańska)
Pyszne śniadanie z kaszy jaglanej (z bakaliami i jabłkiem) (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas