7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:5 dag drożdży
1/2 szkl. mleka 40 dag marchwi 3 jajka 1/2 szkl. cukru 3 szkl. mąki 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki goździków zmielonych płaska łyżeczka soli 1/3 kostki masła Przygotowanie:Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z łyżką cukru i łyżką mąki, pozostawić do wyrośnięcia. Marchew utrzeć na drobnej tarce. Żółtka utrzeć z cukrem i zmieszać z marchwią. Następnie podrośnięty zaczyn wlać do mąki, dodać cynamon i goździki, połączyć z przygotowaną marchwią.
Ubić pianę z białek z płaską łyżeczką soli. Masło roztopić. Ciasto miksować przez dłuższą chwilę, dodać masło i miksować raz jeszcze, dodać pianę i ponownie miksować. Dobrze zmiksowane ciasto wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką. Zostawić na 30 minut i pozwolić mu jeszcze rosnąć. Następnie piec w nagrzanym piekarniku 180°C około 50 min. Sprawdzić patyczkiem czy upieczone. Wskazówki i uwagi:Do ciasta należy użyć większej blaszki, aby miało miejsce do wyrośnięcia.
Nadesłał(a) maria,
dnia: 2010-06-28 20:58:10.043
Źródło/autor przepisu: Zdrowa Kuchnia - Alina Dąbrowska
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Ciasto drożdżowe (bez ograniczeń)Ciasto drożdżowe 2 (bez ograniczeń) Drożdżowe ciasto marchewkowe (wegańska) Ciasto drożdżowe z marchwią (bez ograniczeń) Ciasto drożdżowe nocne (wegańska) Marchwiak Agnieszki (ovo-wege) Pizza z patelni (na cieście drożdżowym) (wegańska) Rumowe banany w cieście drożdżowym (bez ograniczeń) Krucho-drożdżowe ciasto na rogaliki, paszteciki itp. (bez ograniczeń) Makowiec wegański z razowego ciasta drożdżowego (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |