7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Wegańskie gołąbki "meksykańskie" w sosie pomidorowym

Pyszny i stosunkowo lekki wegański obiadek ;)

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

6-10 liści kapusty (zwykłej lub pekińskiej, jak ktoś woli)
2 torebki ryżu (akurat tutaj użyłam żółtego)
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
puszka zielonego groszku
ok. 7-8 dużych pieczarek (w zależności od upodobań)
olej do smażenia

1-2 szklanki soku pomidorowego
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
odrobina mąki
dowolna mieszanka ziół i przypraw, w tym sól

Przygotowanie:

Ugotować ryż. Odsączyć i wsypać do jakieś większej miski. Zblanszować kapuściane liście.

Przygotować sos. Najlepiej wybrać większy garnek, gdyż potem dołożymy tam gotowe gołąbki. Należy zagotować sok pomidorowy, dodać koncentrat, później zagęścić odrobiną mąki i doprawić wedle uznania - ja akurat dodałam trochę ziół Fit Up do zup [*] oraz troszkę vegety. W trakcie gotowania dodać pół puszki kukurydzy, fasoli i groszku. Na odrobinie oleju podsmażyć ok. 1/3 grubo pokrojonych pieczarek i dodać do sosu.

Drugą połowę każdej z puszek dodać do ryżu. Pozostałe pieczarki pokroić drobno i także usmażyć, a następnie dodać do ryżu i warzyw. Farsz również troszkę doprawić, następnie włożyć na pojedyncze liście (ilość zależy od wielkości liścia) i zawinąć. Dodatkowo można obwiązać je nitką (nie mam za bardzo talentu żeby się nie rozpadały, także mocno związuję :D )

Tak zawinięte paczuszki włożyć do garnka z sosem i jeszcze ok. 15 min. podgotować. Takie zrobione gołąbeczki są gotowe do zjedzenia. SMACZNEGO :)

UWAGI OD ADMINA: Vegeta, jak większość tego typu przypraw, zawiera inozynian sodu (E631) - składnik, który nie jest wegetariański! Jedynie Vegeta pikantna go nie zawiera.

Wskazówki i uwagi:

Zazwyczaj gołąbki rozpadają się od razu po rozwiązaniu, ale nie ma co się przejmować - najważniejsze że pysznie smakują!

[*] Skład mieszanki Fit up do zup: czosnek, natka pietruszki, oregano, ekstrakt drożdżowy, liście pokrzywy-7%, błonnik owsiany-5%, natka lubczyku, bazylia, tymianek, cząber, majeranek.
Nadesłał(a) xpaproszekx, dnia: 2010-06-18 18:17:13.729
Źródło/autor przepisu: przepis własny, wynaleziony metodą prób i błędów
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Fajowe :)
hebiichigo 2012-11-15 15:54:44.43

a ta przyprawa do zup fit up to jakiej firmy? pytam, bo od razu łatwiej znaleźć wtedy w sklepie.
~blizzard beast 2010-06-24 15:45:35.465

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Gołąbki "meksykańskie" pieczone (ovo-wege)
Gołąbki wegańskie (wegańska)
Rozgrzewający wegański sos pomidorowy (wegańska)
Gołąbki z ryżem i czerwoną fasolą w sosie pomidorowo - kokosowym (wegańska)
Gołąbki z kaszy jaglanej i pieczarek w sosie pomidorowo-warzywnym (wegańska)
Bossski sos pomidorowy do gołąbków, warzyw, kasz, czegokolwiek (wegańska)
Ryż z sosem meksykańskim (wegańska)
Ekspresowy sos meksykański (wegańska)
Meksykańskie gazpacho z miksera (pomidorowe z dodatkiem marchewki) (wegańska & RAW)
Wegańskie gołąbki z nadzieniem z ryżu i kotletów w proszku (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas