7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Chleb orkiszowy z zarodkami pszennymi i pestkami

Bardzo smaczny i prosty chlebek. Szczególnie dla początkujących.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

500 g mąki orkiszowej
1,5 paczuszki drożdży instant (są po 7 g)
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka pestek dyni
80 g zarodków pszennych (mogą być też otręby)
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
500 ml wody
tłuszcz i płatki owsiane do przygotowania blachy

Przygotowanie:

Drożdże mieszamy z mąką. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki, na końcu letnią wodę. Ciasto wyrabiamy ręką ok. 10 minut. Można mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (haki) - wtedy dużo krócej, ok 4 minut.

Ciasto przekładamy do keksówki posmarowanej tłuszczem i wysypanej płatkami owsianymi. Pieczemy 40 minut w 210°C.

Wskazówki i uwagi:

Można oczywiście użyć świeżych drożdży. Wtedy należy wziąć 40g drożdży i rozrobić je w pół szklanki letniej wody.
Nadesłał(a) ramirra, dnia: 2010-07-08 22:45:14.856
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Chleb pszenny (wegańska)
Chleb pszenny razowy (wegańska)
Domowy chleb pszenny pełnoziarnisty (wegańska)
Topinamburowo-orkiszowy chleb (na drożdżach) (wegańska)
Pasztet z okary i otrębów pszennych z pieczarkami i pestkami (wegańska)
Codzienny chleb pszenny na zakwasie (prosty) (wegańska)
Chleb razowy żytnio-pszenny na zakwasie (wegańska)
Kotlety z chleba orkiszowego z białym serem (bez ograniczeń)
Chleb chrupki domowy z masą pestek i nasionek (wegańska)
Zdrowy chleb żytni na zakwasie, z otrębami i pestkami (bez drożdży!) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas