7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Jabłecznik - surawka (bez pieczenia)

Jest to przepis witariański. Nie wymaga pieczenia, cukru i mąki. Jest pyszny i na pewno zdrowszy niż tradycyjne ciasta. Fajny dla dzieci ponieważ jest słodki, a nie ma tam grama cukru.

witarianizm -> http://www.surawka.republika.pl/


Średnia ocena: [4.375 z 8 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [7]


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki:

spód:
szklanka rodzynek (mogą być również daktyle - ale wtedy ciasto będzie słodsze)
orzechy (np. laskowe, włoskie itp.) - ok. pół szklanki nie zmielonych; to będzie kilka łyżek zmielonych
migdały - jw.
słonecznik - jw.
ok. 2 łyżek kakao lub karobu
wiórki kokosowe

nadzienie:
ok. 2 jabłka
ok. 2 banany
cynamon

Przygotowanie:

Rodzynki trzeba namoczyć w wodzie i drobno posiekać. Wymieszać ze zmielonymi w młynku orzechami i kakao lub karobem, dokładnie wymieszać.

Na płaskim talerzu rozsypać wiórki kokosowe. Na nim układać palcami okrągły placuszek (z powyższej masy), a jego końce zawinąć do góry na wysokość 3-4 cm. Ma powstać coś na wzór półmiska. Włożyć go na kilkanaście minut do lodówki żeby stwardniał.

Banany rozgnieść widelcem na papkę, dodać do nich starte na tarce jabłka i wymieszać. Wyjąć ciasto z lodówki. Posypać cynamonem i na to wyłożyć bananowo-jabłkową masę. Przystroić i wcinać :)

Wskazówki i uwagi:

* Proporcje podałam orientacyjnie. Ja robię zawsze na oko:)
* Polecam do masy rodzynkowej dać orzechy arachidowe - ciasto przechodzi ich smakiem.
* Banany i jabłka radzę robić ręcznie, ponieważ przy miksowaniu blenderem może się zdarzyć, że będą za płynne.
Nadesłał(a) veganjihad, dnia: 2010-07-08 23:20:30.588
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Cudna alternatywa dla pospolitych deserów! A u mnie, oczywiście, im ciemniejsze tym lepsze ;).
Lady_A 2012-04-01 20:43:42.591

Kakao lub karob powiedzialabym raczej opcjonalnie, ja nie dodaje. Jako ciasto czekoladowe robie do ciasta krem z avokado, bananow i kako, mniam :-)
Iwo-na 2011-10-31 00:09:41.597

Surowe ciasta robie juz od lat. Pysznosci!!! Proponuje orzechy/nasiona namoczyc przez noc - sa wtedy latwiej trawione. Wydluza sie wtedy czas schladzania do kilku godzin(ciasto robie zawsze na dzien przed jedzeniem ciasta), ale naprawde warto. Jak nie macie orzechow to tylko ziarna slonecznika, tez wystarcza. I wszystko(rodzynki tez) zmielic po prostu w maszynce do mielenia. I nie ograniczajcie sie tylko do jablek, chociaz jablecznik jak najbardziej wspanialy! Banany, banany z truskawkami(zrobic krem bananowo truskawkowy blenderem), maliny, wisnie, ah! jednym slowem wszelakie owoce dozwolone! Mozna fantazjowac bez konca!Ciesze sie, ze ten przepis znalazl sie na puszce veganjihad :-)
Iwo-na 2011-10-31 00:06:29.585

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Makowiec bez pieczenia (wegańska)
Bananowiec z galaretką bez pieczenia (wegańska)
Ciastka owsiane bez pieczenia (lakto-wege)
Stefania wegetariańska (bez pieczenia) (bez ograniczeń)
Ciasto jaglane bez pieczenia (wegańska)
Rolada kokosowa (bez pieczenia) (lakto-wege)
Wiśniowe chocoloco (bez pieczenia) (wegańska)
Pasztet z cebuli (bez pieczenia) (wegańska)
Ciasto kokosowe (bez pieczenia) (lakto-wege)
Ciastka owsiane bez pieczenia (kakaowe lub bananowe) (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas