7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Sos paprykowo-pomidorowy z ciecierzycą

Jeśli chodzi o ciecierzycę, wykorzystuję ją do sosów, gulaszów, etc... Z dodatkiem papryki powstał ciekawy pomysł na dobry obiad.

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [0]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 5 osób

niecałe 0,5 szklanki ciecierzycy = 1 szklanka po ugotowaniu (można użyć ciecierzycę z puszki)
1 papryka
2 ząbki czosnku
3-4 pomidory
zioła
ew. kilka pokrojonych czarnych oliwek (dla walorów wzrokowych i smakowych)

olej/ oliwa do smażenia
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
2-3 szczypty papryki w proszku
sól
pieprz

Przygotowanie:

Na noc pozostawić ciecierzycę do namoczenia. Kolejnego dnia należy ją gotować 40-50 minut (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).

W międzyczasie przygotować sos. Pokroić paprykę w kostkę, czosnek drobno posiekać. Wrzucić je na patelnię z niewielką ilością oliwy i podsmażyć przez chwilę. Pomidory umyć, pokroić w kostkę i dołączyć do smażącej się papryki. Smażyć do odparowania znacznej części wody z pomidorów.

Następnie (dopiero pod koniec przygotowywania potrawy!) dodać koncentrat i przyprawy, wymieszać porządnie. Gdy ciecierzyca się ugotuje, odsączyć ją z wody i dołożyć do sosu na patelni, wymieszać i podsmażyć minutkę czy dwie. Na koniec dodać posiekane zioła i oliwki.

Podawać z dowolną kaszą lub ryżem. W moim przypadku była to kasza jęczmienna i się sprawdziła. Smacznego ;)

Wskazówki i uwagi:

Podany czas jest liczony podczas samego przygotowywania, nie wliczyłam czasu potrzebnego do namoczenia ciecierzycy.
Nadesłał(a) goosha, dnia: 2010-07-20 18:42:55.453
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Ciecierzyca w sosie pomidorowym (wegańska)
Feta w sosie pomidorowo-paprykowo-czosnkowym (lakto-wege)
Sos pomidorowo-paprykowo-pieczarkowy (do kopytek itp.) (wegańska)
Sos sojowo-pomidorowo-paprykowy do makaronu, kasz (wegańska)
Makaron razowy z sosem pomidorowo-paprykowo-pieczarkowym (wegańska)
Ciecierzyca w sosie pomidorowym z warzywami i mleczkiem kokosowym (wegańska)
Sos paprykowy (wegańska)
Pasta paprykowo - pomidorowa (wegańska)
Paprykowy sos (Aurora) (wegańska)
Zupa paprykowo-pomidorowa z ryżem lub kuskusem (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas