7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Leczo z kabaczkami, kalarepką, fasolką szparagową i wkładką sojową
Rodzaj diety: wegańska
Składniki: dla 8 osóbok. 300 g kotletów sojowych lub innych kawałków soi ;)
8 papryk (2 czerwone, 3 żółte i 3 zielone) 3 duże kabaczki (tudzież cukinie) 2 duże kalarepy 2 duże pomidory 300 g fasolki szparagowej 3 duże cebule 4 łyżki koncentratu pomidorowego (pół słoiczka) sól pieprz papryka ostra papryka słodka olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie:Kawałki sojowe gotować kilka minut i odstawić do wystudzenia. Paprykę oczyścić z nasion. Kabaczki i kalarepę obrać ze skórki. Pomidory sparzyć i ściągnąć z nich skórkę. Z fasolki poodcinać ogonki, cebulę obrać. Wszystko pokroić w kostkę oprócz kabaczka i kalarepy, które należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Wszystkie warzywa oprócz cebuli wrzucamy do jednego dużego garnka i zalewamy wodą do jednej trzeciej objętości. Dusimy na średnim ogniu. Tymczasem na patelni podsmażamy cebulkę, a gdy się zrumieni dodajemy pokrojone w kostkę kotlety sojowe. Podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy warzywa są półmiękkie, dodajemy koncentrat pomidorowy, a gdy zmiękną całkiem, dodajemy do nich soję z cebulą. Gotujemy jeszcze chwilę, przyprawiamy papryką słodką i ostrą, solą i pieprzem. Wskazówki i uwagi:Można podawać z makaronem, brązowym ryżem lub ziemniakami. :)
Nadesłał(a) fyfyg,
dnia: 2010-07-27 18:28:40.784
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
Tak btw MagdoM zajrzałam na poleconą przez Ciebie stronę i wyczytałam, że cukinia ma wiele kolorów i różni się właśnie właściwościami miąższu w zależności od koloru. Nic o kabaczku nie było...
fyfyg 2010-12-20 17:21:02.538
Aj waj. Zwrot "tudzież cukinie" miał być takim dopiskiem z przymrużeniem oka. Do tej pory było mi wiadomo, że są to właśnie dwie nazwy tego samego warzywa. Jeśli jest inaczej, to i tak nie ma znaczenia dla przepisu, bo używałam do niego "roślin o spornej nazwie" w każdym istniejącym kolorze. Podejrzewam, że to z powodu starcia na tarce ta różnica się zaciera. ;) Czy coś, w każdym razie nie bijcie. ;)
fyfyg 2010-12-20 16:54:32.159 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Leczo z cukinii z fasolką szparagową i kalarepką (wegańska)Sos warzywny z fasolką szparagową i granulatem sojowym (lakto-wege) Fasolka szparagowa z sosem sojowym i oliwą (wegańska) Sajgonki z piekarnika z makaronem sojowym, grzybami mun, warzywami i wkładką sojową (wegańska) Wegańskie leczo z kotletami sojowymi (wegańska) Leczo z fasolką mungo (mung) (wegańska) Sos a'la boloński / spaghetti bolognese z "wkładką" z fasoli i orzechów (wegańska) Fasolka szparagowa ze śmietaną (lakto-wege) Omlet z fasolką szparagową (ovo-wege) Fasolka szparagowa w słoikach (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
fyfyg 2010-12-20 17:22:52.18