7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Ciecierzyca smażona z papryką i aromatycznymi przyprawami (Czanna or simla mircz)

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Kryszny" autorstwa Adiraja dasa i jest wielokrotnie sprawdzony przeze mnie :) Ciecierzycę przyrządzam zawsze, gdy mam ochotę na coś zdrowego lub po prostu.. gdy przypomnę sobie, że mam uzupełnić jej zapasy :P

Średnia ocena: [4.5 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

250 g ciecierzycy (grochu włoskiego)
1,5 łyżeczki soli
2 łyżki ghee lub oleju do smażenia
2 łyżeczki kminku indyjskiego (kuminu)
1-2 świeże chili lub 1,5 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka startego imbiru
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki asafetidy (opcjonalnie)
1 zielona papryka
1 średni pomidor (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Ciecierzycę namoczyć na noc w dużej ilości wody, a następnie odsączyć i wrzucić do garnka. Dolać tyle wody, aby zakryła ją 7,5-centymetrowa warstwa. Wsypać 1/2 łyżeczki soli. Gotować przez 10 minut. Zbierać wszelką pianę, która gromadzi się na powierzchni. Następnie przykryć, zmniejszyć ogień i gotować 40-60 minut, aż ciecierzyca będzie miękka.

W małym rondelku na średnim ogniu rozgrzać tłuszcz, wrzucić kminek indyjski i przez chwilę smażyć. Następnie dodać wydrążoną i posiekaną papryczkę chili i starty imbir, a po chwili kurkumę i asafoetidę oraz pokrojoną na dość małe kawałki paprykę. Mieszając smażyć, aż papryka będzie przyrumieniona i miękka. Dodać odsączoną ciecierzycę i mieszać jeszcze przez 3 minuty.
Aby powstał sos, wlać wodę, która została z gotowania ciecierzycy, lub wrzucić jednego dodatkowego, drobno pokrojonego pomidora i gotować jeszcze przez 5 minut.

Ciecierzyca świetnie pasuje do ryżu lub mokrych warzyw.
Nadesłał(a) seszenei, dnia: 2010-08-14 00:05:18.641
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

+ pasta tamandarynowa + sos sojowy + por => pycha! :) dzięki
~rhoda 2013-04-12 12:12:41.755

Fajne danie, szybkie i smaczne, czego chcieć więcej ;)
sunflower_ren 2012-04-10 17:17:08.392

Zapomniałam o kurkumie, oliwa się skończyła, więc był zwykły olej, nie mam indyjskiego kminku - był zwykły mielony - potem musiałam dosolić, ale wyszło fascynujące i pożywne :)))) Po prostu zrobiłam co mogłam z tego co miałam. Dziekuję za przepis, wejdzie do mojego menu!
Diafora 2011-11-12 09:21:05.014

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Niezwykły pęczak (smażony z czosnkiem i aromatycznymi przyprawami) (wegańska)
Zupa "prosty Nomad" (z ciecierzycy z kaszą, pomidorami i aromatycznymi przyprawami) (wegańska)
Bób po rzymsku (smażony z przyprawami) (wegańska)
Ryż Pilau - z nerkowcami, rodzynkami i aromatycznymi przyprawami (wegańska)
Paprykarz wegański (ryż z selerem i aromatycznymi przyprawami) (wegańska)
Piure z ciecierzycy z aromatyczną oliwą (wegańska)
Ciecierzyca z aromatycznym jarmużem i ziemniakami (frytkami) (wegańska)
Czudynudy - smażony chlebek z mąki z ciecierzycy (wegańska)
Smażone ziemniaki w indyjskim stylu - z aromatycznymi przyprawami i skórką cytryny (wegańska)
Zupa soczewicowo-pomidorowa z włoszczyzną, ziemniakami i aromatycznymi przyprawami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas