
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Pęczak moczony ("surowy")Podobny przepis podałam na kaszę gryczaną. Teraz w ramach eksperymentu zrobiłam pęczak, który to po 10h zrobił się idealnie miękki, duży i smaczny. Tak więc to kolejna kasza, która nie wymaga gotowania :)
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:pęczak
zimna woda Przygotowanie:
Pęczak przesypujemy do miseczki i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na około 10h. Pęczak wciąga dużo wody, więc trzeba od czasu do czasu ją uzupełniać tak, żeby była kilka centymetrów powyżej kaszy.
Następnie pęczak wędruje na sitko (można go jeszcze przepłukać wodą mineralną) i gotowe. Wskazówki i uwagi:* Pęczak najlepiej zalewać wodą mineralną, nie z kranu (chlor itp.).
* Ok. dwóch razy zmienić wodę na nową. * Na zimno idealnie nadaje się do sałatek, natomiast gdy chcemy by był ciepły, wystarczy go wrzucić do leczo. Zachęcam do odwiedzenia strony http://www.surawka.republika.pl/ i spożywania większej ilości produktów nie przetworzonych :) ![]() Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zawiodłam się - namoczony pęczak w ogóle nie przypomina gotowanego. Smakuje surowizną, jak świeżo wyłuskane z kłosa ziarna pszenicy. Dobra strona jest taka, że pęczak przed gotowaniem tak czy siak należy namoczyć, więc można przetestować ten patent, a później zawsze można go jednak ugotować :) patrycccja 2012-04-14 20:47:45.19 ![]() veganjihad 2010-08-09 21:04:48.328 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Kasza gryczana moczona ("surowa") (wegańska)Kluseczki z pęczaku (lakto-wege) Pęczak z soczewicą (wegańska) Pęczak z sosem pieczarkowym (lakto-wege) Pomidorówka z pęczakiem i cukinią (wegańska) Pęczak z soczewicą i pomidorami (wegańska) Sałatka z pęczaku z marchewką (wegańska) Pęczak z pieczarkami i rozmarynem (wegańska) Sałatka z pęczaku z rzodkiewką (wegańska) Pęczak z pomidorami i porem (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
patrycccja niestety smak moczonych ziaren zawsze ma do siebie, że jest `mączysty` sama średnio przepadam. przetestowałam brązowy ryż i gryczaną kaszę... czas na pęczak. :)
aloha2p 2013-08-02 13:15:37.769