7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Sos pesto klasycznyTo sos ziołowy popularny w kuchni włoskiej. Prosty w przygotowaniu, może zmienić twój makaron w prawdziwe danie.
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:60 g świeżych listków bazylii
3 ząbki czosnku 2 łyżki orzeszków pinii 100 g parmezanu 150 ml oliwy sól pieprz Przygotowanie:Listki bazylii myjemy, osuszamy. Kroimy drobno razem z czosnkiem i solą. Następnie do moździerza władamy orzeszki pinii, bazylię z czosnkiem i ucieramy aż powstanie gładka pasta o konsystencji kremu. Ser ucieramy na tarce, dodajemy do pasty i nie przerywając ucierania dolewamy małymi porcjami oliwę, doprawiamy do smaku. Gotowy sos powinien być płynny. Jeśli ma być użyty od razu, można dodać 2-3 łyżki wody.
Orzeszki pinii, bazylię, czosnek i sól można najpierw zmiksować, a następnie utrzeć w moździerzu z serem i oliwa. Wskazówki i uwagi:Pesto można przechowywać w lodowce pokryte cienką warstwą oliwy przez 5-6 dni.
Nadesłał(a) pat,
dnia: 2000-09-04 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 23 "Sosy", strona 70
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Sos pesto (lakto-wege)Sos zielony (śmietanowy z pesto) (lakto-wege) Zupa ziemniaczana z sosem pesto (lakto-wege) Surówka z rzodkiewek, pora i grejpfruta, z sosem pesto (wegańska & RAW) Sos pesto ze świeżych pomidorów i pistacji (wegańska) Pesto (wegańska) Smażone zielone pomidory (klasyczne, panierowane) (wegańska) Kasza manna na mleku - najprostsza, klasyczna :) (wegańska) Pesto z cukinii (bez ograniczeń) Domowe pesto (lakto-wege) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Rena 2000-09-25 00:00:00.0