7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Sos pesto klasyczny

To sos ziołowy popularny w kuchni włoskiej. Prosty w przygotowaniu, może zmienić twój makaron w prawdziwe danie.



Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

60 g świeżych listków bazylii
3 ząbki czosnku
2 łyżki orzeszków pinii
100 g parmezanu
150 ml oliwy
sól
pieprz

Przygotowanie:

Listki bazylii myjemy, osuszamy. Kroimy drobno razem z czosnkiem i solą. Następnie do moździerza władamy orzeszki pinii, bazylię z czosnkiem i ucieramy aż powstanie gładka pasta o konsystencji kremu. Ser ucieramy na tarce, dodajemy do pasty i nie przerywając ucierania dolewamy małymi porcjami oliwę, doprawiamy do smaku. Gotowy sos powinien być płynny. Jeśli ma być użyty od razu, można dodać 2-3 łyżki wody.

Orzeszki pinii, bazylię, czosnek i sól można najpierw zmiksować, a następnie utrzeć w moździerzu z serem i oliwa.

Wskazówki i uwagi:

Pesto można przechowywać w lodowce pokryte cienką warstwą oliwy przez 5-6 dni.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-09-04 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 23 "Sosy", strona 70
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Uwielbiam ten sos! Ma śliczny zielony kolor, boski smak. Ma tylko 1 wadę: jest okropnie kaloryczny... Ja go wcinam z dowolnym makaronem.
Rena 2000-09-25 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sos pesto (lakto-wege)
Sos zielony (śmietanowy z pesto) (lakto-wege)
Zupa ziemniaczana z sosem pesto (lakto-wege)
Surówka z rzodkiewek, pora i grejpfruta, z sosem pesto (wegańska & RAW)
Sos pesto ze świeżych pomidorów i pistacji (wegańska)
Pesto (wegańska)
Smażone zielone pomidory (klasyczne, panierowane) (wegańska)
Kasza manna na mleku - najprostsza, klasyczna :) (wegańska)
Pesto z cukinii (bez ograniczeń)
Domowe pesto (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas