7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Kania (sowa) smażona w panierce

Co najmniej tak dobra jak boczniaki, a nawet lepsza, bo bardziej aromatyczna :D Robiłam wg. wskazówek teściowej i wyszła boska! Musi być tylko dobrze posolona. Pycha nie tylko do obiadu, ale też z kawałkiem pieczywa i musztardą.

Średnia ocena: [5.0 z 4 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

spora, rozwinięta kania - moja miała ok. 20 cm średnicy
sól
bułka tarta
olej do smażenia

ciasto "naleśnikowe" do panierki:
3-4 łyżeczki mąki sojowej lub kukurydzianej
1 płaska łyżeczka soli
pieprz
woda

Przygotowanie:

Czubek uciąć - ogonek wyjdzie wtedy w całości, jak się go pociągnie. Ogonek jest do wyrzucenia - jest za twardy. Przygotować panierkę - zamiast jajka zrobiłam ciasto "naleśnikowe" z mąką sojową /kukurydzianą. Sporo tego ciasta potrzeba, bo i kania jest niemała.

Rozgrzać olej - nie za dużo, ale żeby była na całości cienka warstwa. Kanię posolić słusznie od spodniej strony (z blaszkami), wytaplać w cieście z obu stron, obtoczyć w bułce tartej, położyć na patelni wierzchem w dół, usmażyć na średnim palniku, ale nie ustawionym na max. Nieco docisnąć ją do patelni, zwł. jeśli kania jest bardziej "garbata" - żeby nigdzie nie została sucha panierka. Jak się spłaszczy i obsmaży, odwracamy i smażymy z drugiej strony.

Wskazówki i uwagi:

Tylko upewnijcie się, że to kania, a nie MUCHOMOR SROMOTNIKOWY !!! Nawet osoby z doświadczeniem się mylą, a na muchomora nie ma odtrutki. W razie jakichkolwiek wątpliwości lepiej odpuścić i nie ryzykować. W necie znajdziecie zdjęcia i wskazówki jak je odróżnić, np. tutaj: Jak odróżnić kanię od muchomora? lub na bio-forum.pl: Czy są grzyby trujące podobne do kani?. Zasadniczo kania może mieć większy kapelusz (do 30-40 cm, a muchomor do 15), "kołnierzyk" pod kapeluszem u kani jest ruchomy (u muchomora przyrośnięty), kania ma kapelusz z wyraźnymi, odstającymi, ciemnymi "łuskami", a w środku charakterystyczny "czubek". Pamiętajcie też, że grzyby można przebadać w stacjach sanitarno-epidemiologicznych.

Sezon na kanię jest od lipca do listopada. Można ją czasem dostać na targowiskach - w W-wie np. pod Halą Mirowską.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2010-09-11 15:09:30.687
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Oj, Snemid przecież to nie lekcja języka polskiego w szkole... Lubisz pouczać innych, bo jesteś po prostu czepialską osobą.
~karolina 2017-10-01 21:38:05.634

świetny przepis. właśnie wcinam :)
JustynaWPG 2013-09-29 16:13:29.034

Wszystko pięknie, ładnie, ale proponuję ortografię powtórzyć ;)
~snemid 2012-07-03 10:58:56.937

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kania (sowa) smażona (wegańska)
Smażona feta w panierce (bez ograniczeń)
Smażony ser w sezamowej panierce (lakto-wege)
Sowa z sera i warzyw (lakto-wege)
Cukinia w panierce (w cieście) (wegańska)
Śniadaniowy mix kasz z kalafiorem i masłem migdałowym (wegańska)
Sos sojowo-pomidorowo-paprykowy do makaronu, kasz (wegańska)
Kotlety z bakłażana w kokosowej panierce (ovo-wege)
Kotlety z cukinii w kukurydzianej panierce (ovo-wege)
Kotleciki z bakłażana w ziołowej panierce (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas