7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Kania (sowa) smażona w panierceCo najmniej tak dobra jak boczniaki, a nawet lepsza, bo bardziej aromatyczna :D Robiłam wg. wskazówek teściowej i wyszła boska! Musi być tylko dobrze posolona. Pycha nie tylko do obiadu, ale też z kawałkiem pieczywa i musztardą.
Średnia ocena:
[5.0
z 4 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [3]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:spora, rozwinięta kania - moja miała ok. 20 cm średnicy
sól bułka tarta olej do smażenia ciasto "naleśnikowe" do panierki: 3-4 łyżeczki mąki sojowej lub kukurydzianej 1 płaska łyżeczka soli pieprz woda Przygotowanie:Czubek uciąć - ogonek wyjdzie wtedy w całości, jak się go pociągnie. Ogonek jest do wyrzucenia - jest za twardy. Przygotować panierkę - zamiast jajka zrobiłam ciasto "naleśnikowe" z mąką sojową /kukurydzianą. Sporo tego ciasta potrzeba, bo i kania jest niemała.
Rozgrzać olej - nie za dużo, ale żeby była na całości cienka warstwa. Kanię posolić słusznie od spodniej strony (z blaszkami), wytaplać w cieście z obu stron, obtoczyć w bułce tartej, położyć na patelni wierzchem w dół, usmażyć na średnim palniku, ale nie ustawionym na max. Nieco docisnąć ją do patelni, zwł. jeśli kania jest bardziej "garbata" - żeby nigdzie nie została sucha panierka. Jak się spłaszczy i obsmaży, odwracamy i smażymy z drugiej strony. Wskazówki i uwagi:Tylko upewnijcie się, że to kania, a nie MUCHOMOR SROMOTNIKOWY !!! Nawet osoby z doświadczeniem się mylą, a na muchomora nie ma odtrutki. W razie jakichkolwiek wątpliwości lepiej odpuścić i nie ryzykować. W necie znajdziecie zdjęcia i wskazówki jak je odróżnić, np. tutaj: Jak odróżnić kanię od muchomora? lub na bio-forum.pl: Czy są grzyby trujące podobne do kani?. Zasadniczo kania może mieć większy kapelusz (do 30-40 cm, a muchomor do 15), "kołnierzyk" pod kapeluszem u kani jest ruchomy (u muchomora przyrośnięty), kania ma kapelusz z wyraźnymi, odstającymi, ciemnymi "łuskami", a w środku charakterystyczny "czubek". Pamiętajcie też, że grzyby można przebadać w stacjach sanitarno-epidemiologicznych.
Sezon na kanię jest od lipca do listopada. Można ją czasem dostać na targowiskach - w W-wie np. pod Halą Mirowską.
Nadesłał(a) patrycccja,
dnia: 2010-09-11 15:09:30.687
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Zdjęcia do przepisu:Nowe komentarze:
Wszystko pięknie, ładnie, ale proponuję ortografię powtórzyć ;)
~snemid 2012-07-03 10:58:56.937 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Kania (sowa) smażona (wegańska)Smażona feta w panierce (bez ograniczeń) Smażony ser w sezamowej panierce (lakto-wege) Sowa z sera i warzyw (lakto-wege) Cukinia w panierce (w cieście) (wegańska) Śniadaniowy mix kasz z kalafiorem i masłem migdałowym (wegańska) Sos sojowo-pomidorowo-paprykowy do makaronu, kasz (wegańska) Kotlety z bakłażana w kokosowej panierce (ovo-wege) Kotlety z cukinii w kukurydzianej panierce (ovo-wege) Kotleciki z bakłażana w ziołowej panierce (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~karolina 2017-10-01 21:38:05.634