7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:1 szklanka kaszy gryczanej
5 dkg tłuszczu nadającego się do wysokich temperatur 1 i 1/4 szkl. wody lub lekkiego wywaru z grzybów 1 płaska łyżeczka soli Przygotowanie:1 szklankę kaszy gryczanej, po uprzednim wnikliwym przebraniu, by twardych czarnych ziaren nie zawierała, wsypujemy w czeluść rondla, w którym to tłuszcz rozgrzaliśmy silnie. Prażymy tak na wolnym ogniu ową kaszę nieustannie łychą mieszając dopóty kasza tłuszcz zabierze i rumiany kolor ją okrasi.
Tedy to kaszę wrzątkiem w ilości szklanki i ćwiartki zalewamy i na małym ogniu do zabrania wody trzymamy. I tu rzecz najważniejsza... rondel pokrywką przykryty do średnio gorącego pieca wkładamy i tam 3 kwadranse trzymamy. W ten sposób przyrządzona kasza sypkość właściwą posiada, a żeby i smak jej uszlachetnić, można wodę zwykłą lekkim wywarem z grzybów zastąpić... Wskazówki i uwagi:Oczywiście piec spokojnie w naszych warunkach możemy zastąpić piekarnikiem.
Nadesłał(a) pat,
dnia: 2000-09-04 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: restaurants.pl - na podstawie: Maria Lemnis, Henryk Vitry, "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole", Wydawnictwo Interpress, Warszawa 1983 (z małą modyfikacją)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Kasza jęczmienna na sypko, z masłem (lakto-wege)Kasza jaglana na sypko (krótko gotowana) (wegańska) Kasza gryczana ze szpinakiem (wegańska) Brukselka z kasza gryczaną (bez ograniczeń) Kasza gryczana + seler (wegańska) Zielona kasza gryczana (wegańska) Kasza gryczana z duszonymi warzywami (wegańska) Kasza gryczana z marchewką i brokułami (wegańska) Kasza gryczana z jajkiem sadzonym (ovo-wege) Kasza gryczana z serem twarogowym (bez ograniczeń) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |