7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Pieczona papryka marynowana w oliwie z czosnkiem (w słoikach)Agatka: "Pieczona papryka. Miękka, delikatna, słodka. O lekko wędzonym smaku i zapachu jest doskonałą przekąską, dodatkiem do kanapek, sałatek czy sosów do makaronu. Zmiksowana bardzo dobrze smakuje w zupach i sosach, np. do warzyw."
Średnia ocena:
[4.5
z 2 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [7]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki: na 6 dżemówek20 strąków papryki, raczej dużych
6 ząbków czosnku 100 ml oliwy lub oleju z pestek winogron sok wyciśnięty z 1 cytryny 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie:Papryki przekroić, pozbawić ogonków, oczyścić z pestek, umyć.
Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C, paprykę porozkładać na kratce lub blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec, aż skórki pokryją się brązowymi i czarnymi plamami. Sok powstały podczas pieczenia zlać do miseczki. Upieczoną paprykę włożyć do szczelnego pojemnika (można włożyć do miski i szczelnie przykryć folią aluminiową), zostawić do ostygnięcia. Następnie z papryki zdjąć skórki. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, solą, 3 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę i sokiem, który powstał podczas pieczenia papryki. Paprykę układać w czystych słoikach zalewając marynatą, włożyć 3 plasterki czosnku pokrojone w plasterki. Słoiki zakręcić, pasteryzować 15 minut. Postawić na zakrętkach i zostawić do wystygnięcia.
Nadesłał(a) ~baba jaga,
dnia: 2010-10-01 20:51:56.875
Źródło/autor przepisu: http://twojemoje.blogspot.com/2009/09/pieczona-papryka-marynowana-w-oliwie-z.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Zdjęcia do przepisu:Nowe komentarze:
Robię tę paprykę trzeci raz. W zeszłym roku niestety cały zapas musiałam wyrzucić, bo spleśniała. Nie wiem dlaczego. Wszystko robię zgodnie z przepisem. Może to czosnek był popsuty, jakiś chiński czy co? Robiłam też kiedyś sałatkę ogórkową z dodatkiem czosnku i też się popsuła.
Tak czy inaczej pyszny przepis. Papryka świetnie się sprawdza na kanapkach lub jako kolorowy dodatek do sałatek w zimie. No i zawsze miło, że można coś "zamarynować" bez octu, na który mam alergię. ~olala 2013-09-17 18:02:27.332
Moja sie wlasnie piecze. Zamierzam Ja pokroic w spore kawalki (strak na 4-6 czesci) i dodac tymianek i rozmaryn, zeby taki srodziemnomorski smak sie zrobil bardziej. Brzmi smakowicie, uwielbiam pieczona papryke w oliwie
~maarta 2013-07-31 19:23:11.821 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Papryka z pomidorami w oliwie (do słoików) (wegańska)Pieczona/grillowana paryka marynowana w oliwie z octem winnym (wegańska) Pieczone buraki z papryką i cebulą - do słoików (wegańska) Ziemniaki pieczone w aromatycznej oliwie (z czosnkiem, koperkiem i innymi przyprawami) (wegańska) Kalafior marynowany (w słoikach) (wegańska) Pomidory w słoikach w całości, z ostrą papryką i czosnkiem (na zimę) (wegańska) Kotlety z seitanu marynowanego z czosnkiem (wegańska) Smażone bakłażany marynowane z czosnkiem (wegańska) Czarne oliwki marynowane w aromatycznej oliwie z oliwek z chili (wegańska & RAW) Sałatka makaronowa z oliwkami i marynowanym czosnkiem (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
patrycccja 2013-09-27 20:08:03.325