7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Kotleciki marchewkowo-słonecznikowe

Średnia ocena: [4.6521739130434785 z 23 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [36]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

300 g marchwi
2 łyżki natki pietruszki
1 łyżka pestek słonecznika
2 ząbki czosnku
sól
150 ml mąki pszennej
150 ml bułki tartej
olej do smażenia

Przygotowanie:

Do kotlecików należy obrać marchew i utrzeć ją na tarce. Dodać utarte ząbki czosnku, bułkę tarką i mąkę. Następne do masy dodajemy pestki słonecznika, natkę pietruszki i sól do smaku. Całość mieszamy dokładnie.

Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy przez kilka minut na głębokim tłuszczu.
Nadesłał(a) Irokezik91, dnia: 2010-10-03 21:03:02.591
Źródło/autor przepisu: Warszawska Biosfeera, http://www.tvnwarszawa.pl/6050,program.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Marta, a jak długo piekłaś je w piekarniku i w jakiej temperaturze? Chciałabym wypróbować Twój sposób. Dzięki za informację ;)
~Ola 2016-04-10 19:23:59.862

Robię często te kotlety, ale dzisiaj po raz pierwszy je upiekłam, nie usmażyłam. Trochę się obawiałam, że się rozpadną i dlatego połowę słonecznika zmiksowałam na gładką masę jako zlepiacz. Reszta ziaren była tylko trochę zmiksowana tak żeby chrupało. Masa świetnie się lepiła, w połowie pieczenia przewróciłam kotleciki na drugą stronę. Nic się nie rozpadło.
Melduję, że upieczone kotleciki marchewkowe są jeszcze smaczniejsze niż smażone. Ja doprawiam je ziołami prowansalskimi, obtaczam w mące kukurydzianej zmieszanej z sezamem.
Jedliśmy z surówką z kapusty pekińskiej, awokado i kiełków domowego wyrobu. Do tego puree z selera. Pyszne i szybko się robi. Cały obiad w 30 minut gotowy.
Moim zdaniem to jeden z najlepszych przepisów na puszce :))) Dzięki.
~Marta 2016-04-03 19:27:30.704

Zrobiłam i wyszły naprawdę pyszne,nawet mój tata zwolennik mięsa się nimi zachwycał :)
Ja osobiście starłam na drobnych oczkach dzięki czemu kotleciki super się formowały.Wyszło mi ci 10 o średnicy ok 5 cm.
~erllin 2014-10-26 14:30:50.17

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kotleciki marchewkowo-słonecznikowe doprawione gałką i imbirem (ovo-wege)
Kotlety marchewkowo-słonecznikowe (z mielonym słonecznikiem) (wegańska)
Pasta słonecznikowa (wegańska)
Śmietana słonecznikowa (wegańska & RAW)
Mleko słonecznikowe (wegańska)
Brokuły w słonecznikowym sosie (lakto-wege)
Pasta słonecznikowa by Eduarda (wegańska)
Koktajl słonecznikowo-bananowy (wegańska & RAW)
Sos pomidorowo-słonecznikowy (wegańska)
"Pesto" słonecznikowo-szpinakowe (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas