7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Rodzaj diety: wegańska
Składniki: dla 3 osób1 kg mąki pszennej pełnoziarnistej
2 czubate łyżeczki soli 5 dag świeżych drożdży 2,5 szklanki chłodnej wody Przygotowanie:Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Następnie wszystkie składniki: mąkę, sól i rozpuszczone drożdże łączymy i zagniatamy ciasto, aż do uzyskania jednolitej, luźnej konsystencji. Tak przygotowane ciasto przykrywamy mokrą ściereczką i odstawiamy na ok. 15 min. w temperaturze pokojowej.
Dzielimy ciasto na odpowiednie porcje, formujemy bochenki chleba i umieszczamy we wcześniej nasmarowanych olejem blaszkach. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na ok. 45-60 min. w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięty chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C i pieczemy przez ok. 25-30 min. Przed włożeniem możemy zwilżyć chleb wodą i posypać ziarnem maku, sezamu, słonecznika itp. Po wypieczeniu wyjmujemy chleb z blaszek i odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego!
Nadesłał(a) Irokezik91,
dnia: 2010-10-03 22:25:26.192
Źródło/autor przepisu: opakowanie mąki pszennej pełnoziarnistej firmy "Lubella"
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Chleb pszenny (wegańska)Chleb pszenny razowy (wegańska) Domowy wegański chleb (wegańska) Codzienny chleb pszenny na zakwasie (prosty) (wegańska) Chleb razowy żytnio-pszenny na zakwasie (wegańska) Chleb orkiszowy z zarodkami pszennymi i pestkami (wegańska) Chleb chrupki domowy z masą pestek i nasionek (wegańska) Bułka pszenna (wegańska) Bułki pełnoziarniste "na oko" (wegańska) Gofry obiadowe pełnoziarniste (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~julka 2013-09-12 11:58:44.512