7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Makaron smażony z tofucznicą na cebulce i parówce sojowej

Danie powstało w wyniku tęsknoty za smakiem nie wegańskich obiadów, które kiedyś jadałam a mianowicie makaronu z jajecznicą. Przyznam, że to danie jest moim pierwszym w życiu, w którym użyłam tofu i w ogóle go spróbowałam. Nie powiem, bardzo obawiałam się smaku niby- sera z soi. Wyszło fenomenalnie pyszne. Od dziś tofu będzie stałym składnikiem moich dań :-)

Średnia ocena: [5.0 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 1 osoby

kubek suchego makaronu (ja wzięłam świderki)

pół kostki tofu (ja użyłam wędzonego i było pycha)
1/2 sporej cebuli
ząbek czosnku
1 parówka sojowa (niekoniecznie ale będzie bardziej sycące)
sól
pieprz
spora szczypta kurkumy (doda koloru i smaku)
oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Wstawiamy wodę na makaron.

W międzyczasie bierzemy się za siekanie cebulki i czosnku oraz krojenie parówki w półplasterki. Tofu rozgniatamy widelcem na pożądanej wielkości kawałki. Na oliwę wrzucamy cebulkę i czosnek, a chwilę potem parówkę. Podsmażamy i gdy stwierdzamy, że taki stopień wysmażenia składników nam odpowiada, dodajemy tofu i dosypujemy sporą szczyptę kurkumy.

Odcedzamy makaron i dorzucamy na patelnię. Smażymy jeszcze około 3-5 minut i voila !! :-)

Wskazówki i uwagi:

Z podanej ilości składników wyszła mi naprawdę spora porcja, ledwo ją zjadłam i do bardzo późnej kolacji nie miałam siły się ruszyć.
Nadesłał(a) LalaAla, dnia: 2010-10-10 22:26:39.781
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Uwielbiam takie proste do zrobienia, a jednocześnie tak pyszne jedzonko!
Użyłam tofu naturalnego i myślę, że warto dodać jednak parówki sojowe, dzięki czemu danie jest ciekawsze.
lagatta 2011-10-13 14:05:32.59


Wyborne! Można pomylić z prawdziwą jajecznicą.

Zamiast zwykłej soli użyłam czarnej (akurat miałam pod ręką - dodała jajecznego zapachu) i dorzuciłam szczypiorek (bo u mnie w domu to danie podawano ze szczypiorkiem właśnie).
kruszonka 2011-04-17 11:07:59.957

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Parówki sojowe z ananasem (wegańska)
Parówki sojowe w cieście francuskim (lakto-wege)
Tofucznica z wędliną sojową i cebulą (wegańska)
Parówki sojowe w cieście naleśnikowym z serem (lakto-wege)
Bigos z młodej kapusty z kostką sojową i parówkami (wegańska)
Makaron żytni ze szpinakiem i tofu lub parówkami (wegańska)
Makaron smażony z cukinią (wegańska)
Makaron smażony z jajkami (bez ograniczeń)
Cebula smażona z kotletami sojowymi (wegańska)
Smażona, pomidorowa włoszczyzna z makaronem (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas