7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Śmietana sojowa (na bazie mleka sojowego)

Doskonała do zup, sosów, do ciast, tortów.. itd.

Średnia ocena: [4.75 z 4 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [12]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 1 osoby

1/2 szklanki mleka sojowego
1/3 szklanki oleju z pestek winogron lub innego
2-3 łyżki cukru trzcinowego lub innego
sok z 1/2 cytryny
szczypta soli

Przygotowanie:

Mleko sojowe miksujemy z solą i cukrem trzcinowym (może być zwykły). Następnie miksując dodajemy powoli - ale bez przesady, nie tak jak przy produkcji majonezu - olej (może być rzepakowy nawet, ja osobiście dodałem olej z pestek winogron). Nie chciałem by śmietanka była zanadto tłusta, wiec dodałem około 1/3 szklanki oleju.

Na końcu dodajemy sok z połowy cytryny co zagęści śmietankę - w zależności od dodanej ilości soku nawet do konsystencji trwałej wprost na tort.

Wskazówki i uwagi:

Doskonale nadaje się do zup.. nigdy się nie zważy :) Smacznego.
Nadesłał(a) Properek, dnia: 2010-10-18 17:30:19.439
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Jak dla mnie przepis mało konkretny .. powinna być inf czy istotna jest temperatura składników czy nie ma to wpływu na stężenie jak długo miksować, na jakich obrotach ..
wisniowa 2018-03-15 20:39:11.237

Po dodaniu do mleka sojowego cukru trzcinowego następuje denaturacja białka więc nie można go łączyć ze sobą!
~sara 2016-06-25 17:14:41.022

slodziutka cytrynowa ale gesta :) pozniej sprobuje z innymi skladnikami na slono
~gosia 2015-06-12 20:12:01.452

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sos "tatarski" na bazie tofu i mleka sojowego (wegańska)
Tofu z mleka sojowego (wegańska)
Majonez wegański z mleka sojowego (wegańska)
Jogurt z tofu i mleka sojowego (wegańska)
Majonez z mleka sojowego (z ziemniakiem lub bez) (wegańska)
Dip sezamowy na bazie sosu sojowego (wegańska)
Niesamowity naturalny jogurt z mleka sojowego i okruszka tempehu (wegańska)
Majonez z mleka sojowego (z sokiem cytrynowym zamiast octu) (wegańska)
Sos majonezowy na bazie mleka skondensowanego (lakto-wege)
Bita śmietana kokosowa (z mleka kokosowego) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas