7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Muffiny z tym co lubisz... na słodko lub słono

Muffinki to jedyne "ciasto", którego nie da się zepsuć. Jeśli mi zawsze wychodzą, wyjdą wszystkim.

Średnia ocena: [4.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 10 osób

2 szklanki mąki
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1 szklanka mleka
1/2 kostki masła
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki cukru (tylko w przypadku muffinków na słodko)

nadzienie muffina, np.:
- owoce
- czekolada
- bakalie
- ser żółty
- smażona cebula
- pieczarki
- oliwki
- pestki dyni itp.
przyprawy, np.:
- na słodko: wanilia
- na słono: oregano, pieprz, zioła prowansalskie itp.

Przygotowanie:

Ja zawsze dzielę produkty na suche i mokre. Mieszam składniki w dwóch miskach osobno. Suche w większej misce, bo później składniki mokre dolewam do suchych.
Suche: mąka, cukier, sól, proszek do pieczenia.
Mokre: roztopione masło, jajka, mleko.

Po wymieszaniu suchych i mokrych w swoich miskach, wlewam mokre do suchych. W oryginalnych przepisie napisali, że im szybciej zamieszamy, tym lepiej - nie odkryłam nigdy dlaczego - zawsze wychodzą dobrze.

Po zmieszaniu składników wrzucam nadzienie. Naprawdę można dać do środka wszystko. Moje ulubione: pieczarki podsmażone z cebulą i do środka ser i oliwki, przyprawione oregano i białym pieprzem.

Foremki napełniam tak w 3/4. Wychodzą ładne okrąglutkie.
Piekarnik nastawiam na 190°C. Pieką się tak koło 20 minut. Smacznego :)
Nadesłał(a) ankaopolanka, dnia: 2010-10-19 23:49:54.042
Źródło/autor przepisu: http://www.cincin.cc/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Nie wiem, co zrobiłam źle, ale moje, choć wyrosły ładnie i cudownie wyglądały, do jedzenia się nie nadają. :) Jako nadzienie dałam żółty ser, oregano i biały pieprz do jednej połowy, a do drugiej waniliowy twarożek. Ale może spróbuję jeszcze kiedyś, skoro Wam tak ładnie powychodziło. ;)
Canard 2011-05-01 16:17:03.289

Dziś upiekłam z Twojego przepisu na słono i wyszły naprawdę REWELACYJNE!!! Ja akurat dodałam m.in. stary żółty ser, cebulkę, paprykę i kukurydzę. Naprawdę polecam!:) Pyyyyyyyycha!!!:)
~Asiula 2011-04-20 20:52:55.324

Właśnie wracam z kuchni gdzie piekłam muffinki według Twojego przepisu. Upiekłam kilka "na spróbowanie" z połowy składników w przepisie i jestem zmuszona następnych razem upiec je hurtem ;D. Wyszły super - pięknie wyrosły! Połowę zrobiłam z suszoną papryką, oliwkami i tymiankiem, a resztę -mało ambitnie- z kakaem ;)
~fierceness 2010-11-04 18:27:33.991

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Chałka na słono (lakto-wege)
Śniadaniowe babeczki na słono (wegańska)
Muffiny cukiniowe (wegańska)
Czekoladowe muffiny (wegańska)
Muffiny bananowe (wegańska)
Pasta z płatków kukurydzianych (na słono) (wegańska)
Muffiny waniliowe z dżemem (ovo-wege)
Muffiny czekoladowo-pomarańczowe (wegańska)
Muffiny (mufinki) z jabłkami (wegańska)
Muffiny owsiane z jabłkiem (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas