7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Skordalia z orzechami i czosnkiem - grecki sos kremAgnieszka Kręglicka: "Skordalię, grecki sos krem, można przygotowywać na wiele sposobów, ale tytułową rolę gra w nim świeżo utarty surowy czosnek. Dawniej krem skordalia kręcono w moździerzu, ale dziś wykorzystujemy malakser. Obrane, pozbawione zdrewniałych ogonków ząbki czosnku miksujemy z dodatkiem budującym masę. Może to być namoczona sucha bułka, ugotowane ziemniaki, migdały, orzechy włoskie lub pistacjowe albo kombinacja kilku powyższych składników. Puszystość i lekkość konsystencji nadaje skordalii oliwa wlewana stopniowo jak do majonezu. Pod koniec ucierania dobrze jest dodać trochę wody dla podniesienia jedwabistości. Łezka kremu nadaje się jako dip do chrupiącej marchewki, rzodkiewki lub ogórka. Pasuje do buraków, bakłażanów i ziemniaków. Ale wystarczy zwykła bułka, by ulec urokowi skordalii i nie móc się oderwać od nabierania kolejnych porcji, aż do wymuskania całej miski."
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:1 szklanka obranych włoskich orzechów
3-5 ząbków czosnku 4 kromki czerstwej bułki 1 szklanka oliwy (lub pół na pół oliwa i olej słonecznikowy) sól 3 łyżki czerwonego octu winnego ew. inne przyprawy, np: - pieprz - chili - sok z cytryny Przygotowanie:
|
Podobne wg nazwy:Skordalia - grecki dip (pasta) ziemniaczano-czosnkowy (wegańska)Ciasto greckie z orzechami i jabłkami (ovo-wege) Sos czosnkowy na bazie ziemniaków i oliwy (Skordalia) (wegańska) Prosta surówka z kapusty z jogurtem greckim i czosnkiem (lakto-wege) Chłodnik na sposób grecki - jogurtowy z ogórkiem i czosnkiem (lakto-wege) Chłodnik ogórkowy z czosnkiem i orzechami włoskimi (lakto-wege) Pyszne buraczki z orzechami doprawione czosnkiem (wegańska) Naleśniki z bananami, kremem czekoladowym i orzechami (nadzienie) (wegańska) Szparagi z sosem majonezowym i orzechami (wegańska) Sos grecki (czyli ryba po grecku bez ryby, która sobie w spokoju pływa :) (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |