
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Fasolka biała w sosie pomidorowym (z tofu wędzonym lub bez)Powiedzmy że to fasolka po bretońsku. Dla mnie pycha!
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:2 puszki białej fasolki
1 puszka pomidorów bez skórki (w sezonie mogą być świeże) ew. tofu wędzone 1 średnia cebula olej do smażenia pieprz czarny lub zielony, sporo 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 2 łyżki słodkiej papryki w proszku szczypta chili (dla podkręcenia smaku a nie ostrości) ok. 2,5 płaskiej łyżeczki soli 1,5 płaskiej łyżeczki cukru (dla zrównoważenia smaku) ew. tymianek lub cząber (sporo - mają genialny aromat) Przygotowanie:
Cebulę siekamy i podsmażamy na rumiano. Dodajemy zmiksowane pomidory i ok. 1 szkl. wody, przykrywamy i dusimy od zagotowania 10-15 min., żeby pomidory nabrały odpowiedniego smaku.
Dodajemy przyprawy, odcedzoną z zalewy fasolkę i ew. pokrojone w kostkę tofu wędzone. Wszystko dusimy jeszcze ok. 10 min. i gotowe. Zajadamy z chlebem. ![]() Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Zdjęcia do przepisu:![]() ![]() Nowe komentarze:
Zastanawiam się ile użyć fasoli suchej do tego przepisu żeby wyszło tyle ile 2 puszki fasolki... :) Chyba jakąś szklankę?
~Flora 2015-08-24 01:40:00.903 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Tofu wędzone w sosie pomidorowym z jabłkiem i cebulą (wegańska)Fasolka po studencku (biała fasolka w sosie pomidorowym) (wegańska) "Tofu" domowe z białej fasoli (wegańska) Pasta z czerwonej fasolki i wędzonego tofu (wegańska) Tofu wędzone a'la fasolka po bretońsku (wegańska) Sos do spaghetti z białą fasolką (wegańska) Fasola w sosie pomidorowym (wegańska) Spaghetti z sosem brokułowym i wędzonym tofu (wegańska) Tofu w sosie pomidorowym (wegańska) Wegański bigosik z białej kapusty z papryką i wędzonym tofu (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Robię od lat fasolkę po bretońsku według przepisu mojej Mamy zamieniając kiełbasę na tofu wędzone. Przepis jest prawie identyczny do tego powyżej. Doprawiam jeszcze majerankiem i często dodaję marchew jak opisane w komentarzach.
Pyszne, zróbcie sobie pełen gar. Na drugi dzień jest jeszcze lepsze.
~Marta 2016-02-07 23:56:43.507