
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Pieczone sajgonki z makaronem ryżowym i podsmażonymi warzywamiWbrew pozorom przygotowanie sajgonek nie jest specjalnie trudne, a jest to naprawdę smaczne danie. Farsz można modyfikować wg własnych upodobań :)
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:paczka papieru ryżowego
paczka makaronu ryżowego (ok. 100g) duża marchewka ćwiartka selera nieduża czerwona papryka pół puszki groszku cebula sól pieprz curry sos sojowy olej Przygotowanie:
Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu. Drobno pokrojoną cebulkę podsmażyć w garnku. Marchewkę, seler i paprykę pokroić w drobną kosteczkę i dorzucić do cebulki. Podsmażać co chwilę mieszając aż warzywa zmiękną.
Dodać przygotowany wcześniej makaron (ja go po ugotowaniu rozdrobniłam, żeby łatwiej się mieszało farsz, a potem nakładało na papier ryżowy). Przyprawić odrobiną soli, pieprzem, curry i sosem sojowym. Papier ryżowy moczymy w ciepłej wodzie i układamy sobie na desce. Ja wykorzystywałam po 2 arkusze papieru na sztukę. Układałam tak, by częściowo nachodziły na siebie, w to miejsce nakładałam około 2 łyżki farszu, zawijałam do środka brzegi, następnie na pół i zwijałam w rulon. Smarujemy sajgonki tłuszczem, układamy na blaszce i podpiekamy w piekarniku przez około 10 minut w temp 150°C. Wskazówki i uwagi:W paczce miałam 22 arkusze, wiec wyszło mi 11 sajgonek. Wyszły one też całkiem spore.
Myślę, że mogą być smaczne także z kiełkami fasoli mung - niestety nie dostałam ich w sklepie :P ![]() Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Sajgonki z piekarnika z makaronem sojowym, grzybami mun, warzywami i wkładką sojową (wegańska)Makaron ryżowy z warzywami, bambusem i grzybami mun (wegańska) Makaron ryżowy z wodorostami oraz warzywami duszonymi (wegańska) Sajgonki wegańskie ze świeżych warzyw (wegańska) Makaron ryżowy z warzywami w sosie na mleku migdałowym i oleju kokosowym (wegańska) Sajgonki z nadzieniem ryżowo-pieczarkowo-warzywnym (wegańska) Sajgonki z warzywami, grzybami suszonymi i serem (lakto-wege) "Sajgonki" z ciasta francuskiego z duszonymi warzywami, kiełkami i groszkiem (bez ograniczeń) Sajgonki "sajgon w kuchni" (z grzybami mun, warzywami i granulatem sojowym) (wegańska) Sałatka ryżowa z jabłkiem i warzywami (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
bonamartinka 2012-04-18 16:19:05.863