7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Ziemniaki z mangoldem (burakiem liściowym) lub szpinakiemMangold, w Polsce nazywany po prostu burakiem liściowym, jest u nas niestety bardzo mało popularny, choć podobno był szeroko znany w dawnej Polsce. Choć wyglądem i smakiem przypomina botwinkę, to jest od niej delikatniejszy i smaczniejszy! I ładniejszy, bo ogonki i nerwy liściowe mają piękne kolory - np. intensywnie czerwony, różowy lub żółty, choć mogą być tez białe. Niezwykle popularne warzywo w Szwajcarii (swiss chard), a także Chorwacji (blitva), Włoszech (bietola) i pewnie wielu innych :) Ten przepis pochodzi z Chorwacji, a ja wzbogaciłam go o czosnek. Palce lizać!
Średnia ocena:
[5.0
z 3 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [2]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:ok. 1 kg ziemniaków
sól porządna garść mangolda lub szpinaku oliwa/ olej czosnek ew. pieprz Przygotowanie:Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, pod koniec (np. po 20 min.) wrzucamy do nich opłukanego i z grubsza porwanego mangolda.
Kiedy ziemniaki będą już miękkie, całość odcedzamy, dodajemy oliwę i rozgnieciony lub starty na drobnej tarce czosnek i mieszamy nieco rozgniatając. Nie chodzi o to, żeby otrzymać idealnie gładkie puree, tylko takie semi-puree z kawałkami ziemniaków. Gotowe! Wskazówki i uwagi:Mangold (burak liściowy, boćwina, kapusta rzymska, burak szpinakowy) jest u nas praktycznie nieznany, choć da się go czasem dostać - widziałam go w tym roku w którejś z ofert typu "skrzynka od rolnika". Można też kupić nasionka i samemu wyhodować. Mangold ma większe liście niż botwinka (młode buraczki ćwikłowe) i mały korzonek. Jest przodkiem naszego buraka, wywodzi się z basenu Morza Śródziemnego.
Ziemniaki ze szpinakiem nie są już takie super, ale nadal pycha - spoko dają radę :)
Nadesłał(a) patrycccja,
dnia: 2010-11-14 12:21:43.378
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Zdjęcia do przepisu:Nowe komentarze:
Mmm, wygląda bardzo smacznie, muszę wypróbować.
~agaa 2015-01-03 00:10:28.531 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Mangold, czyli burak liściowy (swiss chard) z makaronem i czosnkiem (wegańska)Zapiekanka wiejska - z ziemniaków i buraków (lakto-wege) Ziemniaki ze szpinakiem po indyjsku (wegańska) Kluski ze szpinaku i ziemniaków (wegańska) Gotowane ziemniaki faszerowane szpinakiem (wegańska) Sałatka z buraków, ziemniaków i kapusty kiszonej (wegańska) Zapiekane pieczarki faszerowane szpinakiem i ziemniakami (lakto-wege) Chrzan z burakami (lakto-wege) Carpaccio z buraków (wegańska) Buraki gotowane (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~pawel 2015-04-25 01:04:56.512