7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Chleb na zakwasie z płatkami i ziarenkami

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 10 osób

ok. 1,5 kg mąki razowej – pszennej, żytniej lub mieszanej – jak kto lubi
płatki (owsiane, żytnie, pszenne) – wg uznania, ja daję ok. 1/2 kg
ziarenka (słonecznik, dynia, siemię lniane itp.)
łyżka soli
ciepła woda
otręby do wysypania formy
ew. mak/sezam do posypania wierzchu

zakwas:
szklanka mąki żytniej
plus ciepła (nie gorąca) woda

Przygotowanie:

Zakwas: rozrobić ciasto o konsystencji jak na racuchy i zostawić na cztery dni w temp. pokojowej, mieszając raz dziennie.

Jak zakwas będzie już gotowy:
Suche składniki wymieszać, dodać zakwas i wodę. Konsystencja niezbyt gęsta – taka jak na ciasto drożdżowe. Przykryć ściereczką i odstawić na kilka godzin – można rozrobić wieczorem i zostawić na noc. Im dłużej ciasto będzie stało, tym kwaśniejszy będzie chleb.

Następnego dnia rano rozłożyć do foremek nasmarowanych oliwą i wysypanych otrębami – tak, aby wypełniało 2/3 formy (znaczy się ciasto - nie otręby). Posypać makiem, sezamem albo i nie :)

Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 50°C, przykryć ściereczką i pozostawić na 2 godziny – niech sobie chlebki jeszcze trochę pogarują.

Po tym czasie zdjąć ścierkę z chlebków, podnieść temperaturę do 220°C i piec przez około godzinę – półtorej, aż skórka będzie ładnie rumiana.
Po upieczeniu od razu wyjąć z formy, aby chleb odparował.

Wskazówki i uwagi:

Do piekarnika dobrze jest wstawić na czas pieczenia jakieś naczynie z wodą (oczywiście żaroodporne :)), wówczas chleb tak nie obeschnie.

Aby skórka była błyszcząca, należy zaraz po wyjęciu posmarować ją wodą.
Nadesłał(a) Deuter, dnia: 2010-11-24 23:11:19.192
Źródło/autor przepisu: przepis znaleziony dawno temu w necie (nie pamiętam gdzie), ale ilość modyfikacji spowodowała, że znacznie on się różni od oryginału
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Czy cały zakwas idzie do chleba ?
memengwa 2014-03-31 11:01:17.998

Ja piekę chleb z mąki żytniej razowej na zakwasie. Foremki wewnątrz i wierzch ciasta można posypać słonecznikiem i pestkami dyni. Przed włożeniem do piekarnika smaruję wierzch oliwą z oliwek. Uważam, że mak nie bardzo pasuje do tego chleba...
Polecam, bo jest pyszny i bardzo zdrowy :)
epamalwinka 2010-12-10 18:49:15.165

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Chleb żytni cebulowy na zakwasie (wegańska)
Chleb żytni na zakwasie z drożdżami (wegańska)
Codzienny chleb pszenny na zakwasie (prosty) (wegańska)
Chleb razowy żytnio-pszenny na zakwasie (wegańska)
Zdrowy chleb żytni na zakwasie, z otrębami i pestkami (bez drożdży!) (wegańska)
Chlebek z ziarenkami ;) (wegańska)
Grahamki na zakwasie (wegańska)
razowiec na zakwasie (wegańska)
Ziarenka jako pikantna posypka do sałatek typu grecka (wegańska)
Barszcz czerwony na zakwasie buraczanym lub zakwasie na żurek (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas