7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Burgery z soczewicy, orzechów i curry

Aromatyczne burgery do kanapek. Bardzo proste i smaczne danie.

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: na ok. 12 sztuk / dla 3 osób

250 g soczewicy
garść ulubionych orzechów
1 nieduża cebulka
świeża natka pietruszki
1 nieduża marchewka

3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka sosu sojowego
curry - pół łyżeczki pasty lub łyżeczka dipu, dla smaku
kurkuma dla koloru
świeżo zmielony pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie:

Soczewicę zalewam wrzątkiem i odstawiam, aż spęcznieje i zmięknie. Dokładnie odsączam, miksuję w blenderze. Pod koniec miksowania dodaję orzechy, następnie cebulę i pietruszkę - nie mam wobec niej żadnych oporów i zwykle dodaję cały pęczek. Blender odstawiam gdy masa jest jednolita.

Uzyskana masa jest bardzo sucha, dlatego nie szczędzę oliwy - trzy łyżki stołowe to w moim wypadku niezbędne minimum. Dodaję sosu sojowego tyle, by masa nabrała lekko słonego smaku. Dodaję pół łyżeczki pasty curry lub łyżeczkę dipu. Mieszam i pod koniec dodaję pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, kurkumę i pieprz.

Burgery formuję przed rozpoczęciem smażenia. Nie powinny być za duże, zwykle wychodzi mi dokładnie 12 sztuk. Smażę je na średnim ogniu, na małej ilości oleju słonecznikowego. Usmażone burgery wkładam następnego dnia do świeżej bułki z sałatą i pomidorem.

Wskazówki i uwagi:

Odrobina zielonego curry (pasty) powinna nadać masie wyrazistego smaku. Trzeba jednak uważać, by nie zaburzyła pozostałych walorów smakowych. Podobnie ma się rzecz z kurkumą, która powinna zabarwić pastę - do tego nie trzeba jej wiele.

Pokrojenie marchwi w drobną kostkę to kwestia wyboru - grube kawałki nie zmiękną łatwo podczas smażenia.

Gdy smażyłem je po raz pierwszy, dodatki ograniczyłem do ziół, sezamu i cebuli - wyszły bardzo suche. Dlatego chętnie eksperymentuję z dodatkami - przy następnej okazji wykorzystam odsączone kawałki ananasa. Według mnie zmielona soczewica powinna zostać wzbogacona w taki sposób, by burgery nie były suche.
Nadesłał(a) spellman, dnia: 2010-11-25 21:17:31.742
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

zaraz robię! :D
~kaninsien 2013-10-14 12:58:12.372

cudo
assasello987 2012-04-06 23:50:38.021

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Boskie indyjskie burgery z soczewicy (ovo-wege)
Wegańskie burgery z ryżu i zielonej soczewicy (wegańska)
Zupa krem z soczewicy z curry i przecierem pomidorowym (wegańska)
Pasta/smarowidło z czerwonej soczewicy z tymiankiem i curry (wegańska)
Zupa z czerwonej soczewicy z curry i grzankami (wegańska)
Minimalistyczna zupa z czerwonej soczewicy z czosnkiem i curry (wegańska)
Wściekły kanarek: zupa-krem curry z soczewicy i kukurydzy (wegańska)
Zupa curry z czerwonej soczewicy, pomidorów i mleka kokosowego (wegańska)
Aromatyczna indyjska zupa z soczewicy z pomidorami, curry i imbirem (wegańska)
Jesienna zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym, curry i imbirem (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas