7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Sojówki z rękawa (woreczka do pieczenia)

Bardzo lubię robić takie kotlety jak mam mało czasu. Dobrze pasują na obiad do ziemniaków i ryżu plus surówka ;)

Średnia ocena: [4.875 z 8 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [8]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

opakowanie kotletów sojowych
bulion do namoczenia kotletów
papryka chili - 1 papryczka lub 1/4 łyżeczki chili w proszku
papryka mielona ostra - 1 łyżka
papryka słodka - 1 łyżka
majeranek - 1/2 łyżeczki
bazylia - 1/2 łyżeczki
imbir - 1/4 łyżeczki
pieprz
sól
olej - 1 lub 2 łyżki
ewentualnie sos sojowy - 1 łyżka
ew. warzywa:
- marchew
- pietruszka
- papryka

Przygotowanie:

Kotlety sojowe zalewamy bulionem warzywnym na ok. 1 min. by się trochę namoczyły. W tym czasie wszystkie składniki wsypujemy do rękawa (woreczka). Jak kotlety się namoczą, wrzucamy również do rękawa. Mocno wstrząsamy by przyprawy poprzyklejały się do kotletów, rękaw "związujemy", kładziemy na żaroodporne naczynie i wkładamy do piekarnika.

Czas od 15 do 20 min w zależności jak długo się moczyły w wodzie,
temp 220°C.

Wskazówki i uwagi:

Czasem jeszcze dorzucam do woreczka marchew, pietruszkę, paprykę pokrojoną w kostkę lub talarki - też fajnie smakuje, ale trochę dłużej wtedy trzymam w piekarniku.
Nadesłał(a) Gabryella, dnia: 2010-11-28 15:08:14.383
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


Świetny pomysł, ja zrobiłam własną mieszankę przypraw, wrzuciłam cukinię, marchewkę i cebulę i jest rewelacyjne :)
dakini 2013-08-20 20:43:01.327


Bardzo fajny pomysł. Ja dodałam jeszcze marchewkę, pietruszkę, pora i paprykę - i bardzo fajnie wszystko wyglądało, warzywa wyszły takie w sam raz - lekko twardawe, ale nie surowe.
Odpowiadając na czyjeś pytanie - z folii aluminiowej jak najbardziej wychodzi. Tylko trzeba pilnować, żeby podczas mieszania przypraw olej i sos sojowy gdzieś nie uciekały.. najlepiej lać je na przyprawy sypkie.
Albo moje chili lub papryka są bardziej diabelne niż autorki przepisu, albo po prostu nie nawykliśmy do takich ostrych smaków.. jeśli ktoś nie chce mieć Meksyku na talerzu, to radzę dać mniej ostrej papryki.
dzikie wino 2013-08-14 10:28:30.119

pyszne, dla mnie duża ilość warzyw obowiązkowa - marchewka, pieczarki, ziemniaki, brokuły, kalafior. szybko się przygotowuje, nie trzeba brudzić garnków, mieszanka przypraw także świetnie dobrana, choć dodaję więcej ziół.
majczi 2012-06-27 18:25:21.133

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pieczeń sojowa (ovo-wege)
Pieczone tofu (wegańska)
Pieczony pasternak (wegańska)
Pieczone kasztany (wegańska)
Pieczona cykoria (wegańska)
Kasztany pieczone (wegańska)
Pieczone letnie warzywa (wegańska)
Gołąbki "meksykańskie" pieczone (ovo-wege)
Pieczony bakłażan z kiełkami (wegańska)
Pieczone ziemniaki z piekarnika (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas