7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Pissaladière - cienka "pizza" ze skarmelizowaną cebulą i oliwkamiPodobna do pizzy potrawa z południowych regionów Francji, popularna też we włoskim regionie Liguria (przy granicy francuskiej oczywiście). Przygotowuje się ją na cienkim cieście, bez sosu pomidorowego, dając na wierzch skarmelizowaną cebulę i oliwki. Tradycyjnie występujące anchois zastąpiłam tutaj suszonymi pomidorami, ale można je po prostu pominąć.Liska z Whiteplate: "Czasem robię ją na grubym i puszystym cieście, innym razem na zupełnie cienkim, jak pizza. Uwielbiam smak skarmelizowanej, długo duszonej cebuli, która staje się delikatnie słodka i miękka. To mój smak na długie jesienne wieczory."
Rodzaj diety: wegańska
Składniki: na formę ok. 20x30 cmciasto:
15 g świeżych drożdży (lub niepełna łyżeczka suszonych) 250 g mąki 120 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli morskiej wierzch: 1 kg cebuli 5 łyżek oliwy z oliwek do smażenia 2 łyżki masła (lub o 2 więcej oliwy) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku sól pieprz ew. kilka suszonych pomidorów 1/2 słoika czarnych, drylowanych oliwek (a kto woli to zielonych lub mieszanych) Przygotowanie:
|
Podobne wg nazwy:Ryż śródziemnomorski - z cebulą, oliwkami i oregano (wegańska)Pizza (wegańska) Wegańska pizza z rukolą (wegańska) Pizza z karczochami (farsz) (lakto-wege) Pizza Razowa Kebab (wegańska) Pizza viA kOzA (bez ograniczeń) Wegańska pizza Margharitta (wegańska) Dynia - pizza z nią (wegańska) Pizza pełnoziarnista wegańska (wegańska) Pizza "włoska" - z mozzarellą i warzywami (lakto-wege) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |