7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
LukierTo nie jest biały lukier do ozdabiania np. pierniczków, tylko lukier tworzący na cieście błyszczącą powierzchnię i pozwalający przylepić drobne ozdoby (np. płatki migdałowe, wiórki kokosowe czy kandyzowaną skórkę pomarańczową).
Średnia ocena:
[1.0
/ 1 ocena]
| dodaj ocenę
| komentarze [4]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:1/3 szklanki cukru lub cukru pudru
1/4 szklanki gorącej wody otarta skórka z połowy cytryny kilka kropel soku z cytryny Przygotowanie:Cukier zalewamy gorącą wodą, mieszamy aż się rozpuści, dodajemy otartą skórkę z połowy cytryny i kilka kropel soku (aby nie było zbyt słodkie).
Małą łyżeczką polewamy lukrem wierzch ciasta lub ciasteczek - całość lub jedynie rysując drobne paseczki.
Nadesłał(a) CiastoWMiasto,
dnia: 2010-12-12 13:58:22.386
Źródło/autor przepisu: http://www.facebook.com/notes/ciasto-w-miasto/okarnik-tudziez-okarowiec-jablkowo-gruszkowy-z-migdalami/173053649383440
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:Niestety, lukier spływał z ciasta niczym woda i zupełnie się nie lepił. Przyklejone skórki, mak i migdały odpadają przy lada dotknięciu. Dałam jeszcze więcej cukru i nie pomogło. Być może wody powinno być 1/8 szklanki... kruszonka 2012-12-23 21:57:14.795
Rada Any z aromatem pomarańczowym jest ekstra - nawet nie wiedziałam, że jest taki fajny! Zawsze używałam waniliowego lub migdałowego.
patrycccja 2010-12-27 18:19:01.46 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Muffinki cytrynowe z lukrem (wegańska)Oponki wegańskie z lukrem (wegańska) Glazura (lukier) o smaku cytrynowym (ovo-wege) Placek daktylowy z lukrem kokosowym (ovo-wege) Ciasto marchewkowe z lukrem sezamowym (wegańska) Lukier królewski "na budyniu" (bez białka i żelatyny) (wegańska) Szarlotka z mąki gryczanej z prażonymi jabłkami i różowym lukrem (bez ograniczeń) Nowości:Zupa krem z jarmużu z kaszą jęczmienną (wegańska)Denaturatka - zupa z kapusty czerwonej (wegańska) Bigos z kiszonych buraków (wegańska) Aromatyczne pieczone ziemniaki z sosem z jarmużu, pomidorów i garam masala.. (wegańska) Zapiekanka z bakłażanem i cukinią (wegańska) Domowe pesto (lakto-wege) Azjatyck mix- improwizacja (wegańska) Tarta zimowa ze szpinakiem (wegańska) Bakłażany zapiekane z jabłkiem (wegańska) Surówka z czerwonej kapusty (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Lepiej używać cukru pudru, bo lepiej się rozpuszcza. Mieszankę ze zwykłym cukrem podgrzewałem w mikrofali.
~Krzysztof 2015-11-19 19:18:56.037