7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Cytrynowo-makowe muffinkiPrzepis z drugiej edycji Ciasto w miasto w Łodzi.
Średnia ocena:
[5.0
z 9 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [7]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki: na ok. 15 sztuk2 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru 1 łyżka proszku do pieczenia 5 łyżeczek maku 1/2 łyżeczki soli 3/4 szklanki mleka sojowego lub ryżowego 1/4 szklanki soku z cytryny 1/2 szklanki oleju 2 łyżki skórki otartej z cytryny 2 łyżeczki aromatu waniliowego Przygotowanie:Piekarnik nagrzać do 190°C. Natłuścić foremki do muffinek. W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, mak i sól. Pośrodku zrobić zagłębienie, dodać mleko, sok z cytryny, olej, skórkę z cytryny i wanilię. Szybko wymieszać tylko do połączenia składników.
Wypełnić foremki w 3/4, posypać wierzch makiem i piec ok. 25 minut, aż się zarumienią, a włożony patyczek będzie suchy.
Nadesłał(a) CiastoWMiasto,
dnia: 2010-12-19 21:40:15.856
Źródło/autor przepisu: http://www.yourveganmom.com/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Zdjęcia do przepisu:Nowe komentarze:Boskie :) Dodałam mąkę pełnoziarnistą i zwykłą pół na pół, o wiele więcej maku i 2 łyżeczki sody zamiast proszku. Sowa90 2015-02-03 16:46:52.181
Dałam 1 ŁYŻECZKĘ proszku do pieczenia i szczyptę sody. Łyżka to moim zdaniem za dużo. Muffinki ładnie wyrosły, z "górkami", kilka pękło jak babka piaskowa :)
Ominęłam aromat waniliowy, cukier dałam trzcinowy nierafinowany, mleko sojowe domowego wyrobu, soli tylko szczypta zgodnie z uwagami Patrycji poniżej. Piekłam w 180 stopniach 18 minut (tak zawsze piekę muffinki w silikonowych foremkach, ale może te 180-18 to zasada na mój piekarnik). Po ostudzeniu oblałam lukrem cytrynowym. Dzisiaj smakują jeszcze lepiej, właśnie zjadam na lunch w pracy jako deser po sałatce rzodkiewkowo-kalarepkowo-szpinakowej :))) Koleżanka biurko obok ma bułę z kotletem mielonym i ketchupem, a księgowy jak zawsze zalał wrzątkiem chińską zupkę z torebki. Go vegan!!! ~Marta 2014-05-12 11:56:00.421 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Muffinki cytrynowe z lukrem (wegańska)Muffinki (bez ograniczeń) Placek makowy (bez ograniczeń) Tort makowy (wegańska) Pierożki makowe (wegańska) Muffinki z wafelkiem (bez ograniczeń) Muffinki bananowe (wegańska) Muffinki kakaowe (wegańska) Muffinki kawowe (wegańska) Recyklingowe muffinki (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Właśnie upiekłam i próbuję uratować choć jedną dla dziecia na podwieczorek!
Użyłam mak mielony (ze względu na przyswajalność wapnia) i nieco więcej niż w przepisie, mąka pół na pół z razową), łyżeczka proszku. Dodałam rodzynki i trochę dmuchanego amarantusa, gdyż sokiem z cytryny chlapnęłam zbyt hojnie.
Są po prostu pyszne, szczególnie polecam rozsMAKowanym w cytrynie.
chez_paulina 2015-10-20 15:36:17.918