
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Czerwona kapusta "trzy smaki" duszona z suszonymi owocamiPyyyycha :) Suszone owoce, sos sojowy, spora ilość soku z cytryny - smaki słodki, słony i kwaskowy cudnie się przenikają :) Ze względu na dodatek owoców bardzo mi pasuje na Boże Narodzenie, ale to pyszna, uniwersalna jarzynka pasująca do prawie każdego obiadu. Dobre i na gorąco i na zimno.
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:1/2 niedużej czerwonej kapusty
1/2 cebuli 1 szkl. suszonych owoców, np.: - dla mnie przede wszystkim morele, bo są kwaskowe - do tego śliwki czyli słodycz i aromat - rodzynki (najlepiej żółte, bo mniej słodkie, a lekko kwaskowe i ładnie kontrastują z kapustą) - żurawina (oprócz lub zamiast rodzynek) itp. ok. 1-2 łyżki oleju do smażenia ok. 4 łyżki soku z cytryny (czyli prawie z całej) lub sok z czarnej porzeczki ew. sok z pomarańczy 1 łyżka sosu sojowego ok. 1 płaskiej łyżeczki soli pieprz Przygotowanie:
Na niewielkiej ilości oleju zeszklić posiekaną cebulę. Następnie dodać raczej cienko poszatkowaną czerwoną kapustę. Suszone owoce pokroić w paski (nie powinny być za cienkie bo zupełnie się rozgotują). Dodać do garnka połowę z nich, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem - początkowo na większym ogniu, żeby się szybciej zagotowało.
Po 5 min. dodać resztę suszonych owoców i dusić razem, nadal pod przykryciem, aż kapusta będzie odpowiednio miękka - mniej więcej kolejne 5 min. Przyprawić do smaku. Wskazówki i uwagi:Najlepsza zaraz po przygotowaniu. Później nie ma już tego kontrastu smaków. Jeśli jednak chcemy przechować kapustę na później, dobrze jest dokwasić ją jeszcze sokiem z cytryny, bo kapusta go "wciąga".
![]() Źródło/autor przepisu: na bazie http://puszka.pl/przepis/3532-_bigos_z_czerwonej_kapusty_z_suszonymi_owocami.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Zdjęcia do przepisu:![]() Nowe komentarze:
Bardzo fajne danie, podoba mi się połączenie smaków, szybko się robi. Następnym razem dodam więcej przypraw i dosłodzę miodem.
Katioczka 2013-12-28 18:37:59.749 ![]() Ania Ana 2013-03-12 18:28:13.758 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:"Bigos" z czerwonej kapusty z suszonymi owocami (wegańska)Duszona kapusta czerwona (wegańska) Duszona czerwona kapusta z serem pleśniakiem i migdałami (lakto-wege) Czerwona kapusta duszona z mnóstwem przypraw (wegańska) Czerwona kapusta z soczewicą (wegańska) Kapusta czerwona z grochem (wegańska) Czerwona kapusta na ciepło (wegańska) Surówka z czerwonej kapusty (wegańska) Razowe muffinki z suszonymi owocami i melasą (ovo-wege) Kapusta duszona z warzywami (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Dana 2017-02-19 17:20:29.176