7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Pierniczki wegańskie, aromatyczne a mało słodkie

Średnia ocena: [4.75 z 4 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [20]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

100 g masła/margaryny (my używamy Alsan)
6 łyżek cukru
ok. 200-250 g (ponad pół dżemówki) słodu (my mieliśmy jęczmienny - ciemny, bardzo aromatyczny i mało słodki)
4 łyżeczki przyprawy do pierników (kupnej lub własnej)
1/2 kg mąki
1/2 szkl. mleka roślinnego
1 łyżka kakao

Przygotowanie:

Na małym gazie roztopić masło z cukrem i słodem, mieszać żeby się nie przypaliło. Kiedy cukier się rozpuści, dodać przyprawę do piernika, wymieszać. Całość schłodzić na tyle, żeby nie było gorące, ale nadal płynne.

Do mąki dodać resztę składników, wymieszać aż do otrzymania jednolitego koloru. Odstawić do lodówki na ok. 1/2 h żeby stężało i nie było lepkie (może być więcej, nawet do następnego dnia jeśli chcemy robić pierniczki na raty).

Piekarnik nagrzać do do 180°C. Ciasto wałkować cienko podsypując mąką, wykrawać pierniczki i piec 7 minut.
Nadesłał(a) chojnac, dnia: 2011-01-03 20:30:59.314
Źródło/autor przepisu: inspiracja z netu
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Swietny przepis, nie dodalam cukru. Wyszly przepyszne, ciasto latwe do walkowania (odstawilam na noc)
Juz zapisalam w przepisniku :D dziekuje!
~Fioletowa 2015-12-22 16:11:19.981

Piekę je już 3 rok. Robiłam wczoraj na wigilię w pracy. Wszystkim smakowało. Podwójna porcja zniknęła bez śladu. Wprowadziłam kilka zmian, i tak:
- Syrop z agawy się nadaje, ale ja najbardziej lubię z melasą buraczaną. Piekłam też ze sztucznym miodem, ale te były za słodkie.
- Zamiast kakao można dodać kawy rozpuszczalnej.
- Ciasto najlepiej wstawić do lodówki na noc tzn. na ok. 12 godzin. Mam wrażenie, że wtedy się mniej klei i lepiej wałkuje.
- Ja dodaję jeszcze 1 łyżkę cynamonu, bo go uwielbiam.
- Spokojnie można polukrować, albo posmarować polewą czekoladową, bo te pierniczki nie są przesadnie słodkie.
- Piekłam je też z mąki bezglutenowej (taki zwykły miks kupiony w supermarkecie) nic nie zmieniałam w proporcjach. Pierniczki były trochę bardziej kruche, ale poza tym nie widzę różnicy. Mi chyba nawet bardziej takie pasowały.
- UWAGA Absolutnie nie piec dłużej. Za pierwszym razem chciałam być mądrzejsza od papieża i zostawiłam je na 15 minut w piekarniku, nie spaliły się ale były bardzo twarde.
Świetny przepis, jeden z tych do powtarzania co roku.
~Marta 2014-12-12 23:42:22.116

Lukier, jasne że tak. On jest bardzo neutralny smakowo, dlatego nie nada im dodatkowego aromatu, ale to nie ma aż takiego znaczenia.
patrycccja 2014-12-12 08:58:11.264

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Aromatyczne pierniczki bezglutenowe (wegańska)
Wegański piernik (wegańska)
Pierniczki wegańskie (wegańska)
Piernik z miodem wegańskim (wegańska)
Zdrowe wegańskie pierniczki (razowe lub graham) (wegańska)
Wegańskie "jajka sadzone" na słodko (wegańska)
Aromatyczna, słodka potrawka warzywna z tofu (wegańska)
Paprykarz wegański (ryż z selerem i aromatycznymi przyprawami) (wegańska)
Pierniczki norymberskie (ovo-wege)
Piernik bananowy (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas