7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Surowy witariański sernik z nerkowców z polewą dyniową

Ciacho jest witariańskie, wolne od cukru, glutenu i nabiału. Do jego zrobienia wykorzystuje się jedynie naturalne, surowe składniki.

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [7]


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki:

ciasto:
1 1/2 szklanki RAW orzechów włoskich lub gotowej RAW mąki z orzecha włoskiego
1/3 szklanki RAW rodzynek
1/4 łyżki cynamonu

wypełnienie:
2 szklanki RAW orzechów nerkowca
1/2 szklanki RAW wiórków kokosowych
ok. 1/2 szklanki wody kokosowej [*] lub zwykłej
1/2 szklanki miękkich, odpestkowanych daktyli
1/2 szklanki RAW syropu z agawy
1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1/2 szklanki zimnotłoczonego oleju kokosowego

polewa dyniowa:
3/4 szklanki pokrojonej w drobne kawałki dyni
1/4 szklanki obranej i drobno pokrojonej marchewki
6 łyżek stołowych źródlanej wody
2 łyżki stołowe świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1/4 szklanki namoczonych daktyli
1 łyżka RAW syropu z agawy

Przygotowanie:

Ciasto:

Zmieszaj składniki w robocie kuchennym aż skleją się w jedną masę. Wyłóż masę równomiernie na dnie okrągłej foremki do ciasta lub patelni.

Wypełnienie:

Orzechy nerkowca namocz na 2 godziny, a następnie odsącz z wody. Wiórki kokosowe namocz w około 1/2 szklanki wody i zmiksuj w robocie kuchennym (wody tyle, aby wiórki zmiksowały się na gładką konsystencję).

Zmiksuj daktyle, syrop z agawy i sok z cytryny w robocie kuchennym na gładką konsystencję. Dodaj orzechy nerkowca i uzyskaną masę z wiórków kokosowych z wodą kokosową i zmiksuj na kremową konsystencję. Dodaj rozpuszczony olej kokosowy i miksuj z resztą masy w robocie. Wylej na pierwszą warstwę w foremce.

Polewa dyniowa:

Dynię i marchew zmiksuj w robocie kuchennym razem z wodą i sokiem z cytryny. Dodaj daktyle i syrop z agawy, zmiksuj na gładką konsystencję. Polewę rozmieść równomiernie na wypełnieniu.

Przełóż ciasto do lodówki, aby zesztywniało. Przechowuj w lodówce.

Wskazówki i uwagi:

[*] Woda kokosowa doda głębszy kokosowy smak, ale oczywiście może być zwykła woda. Tak naprawdę powinno się wykorzystać do tego sernika miąższ z młodego tajskiego kokosa, niestety jest problem z dostępem do zielonych kokosów, stąd alternatywa - wiórki kokosowe.
Nadesłał(a) rawfoods, dnia: 2011-01-23 12:07:42.79
Źródło/autor przepisu: nasz witariański sklep www.rawfoods.pl
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

jest tłusty, ale przecież nie zjada się go na raz :) z pewnością jeden mały kawałek wystarczy.
alamakota_83 2013-01-24 23:51:51.648

Co do oleju kokosowego, to nie powiedziałbym, że jest zdrowy. Poza tym wszystkie tłuszcze, chociażby te najzdrowsze, w takiej porcji jak w powyższym serniku działają niekorzystnie na organizm.
~Smakosz 2012-11-28 08:24:51.812

Zgadzam się z tobą że jest w nim mnóstwo tłuszczy i mimo że te akurat są zdrowe wolę ich unikać więc raczej nie zrobię tego ciasta ...
agnmid 2012-11-26 17:41:05.205

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Surowy witariański majonez jakiego Hellmanns mógłby pozazdrościć (z nerkowców i kalafiora) (wegańska & RAW)
Sernik z polewą czekoladową (bez ograniczeń)
Rabarbarowy sernik z nerkowców (wegańska)
Witariański surowy barszcz na szybko (wegańska & RAW)
Witariański sernik limonkowo-kokosowy (wegańska & RAW)
Surowa musztarda (raw food, witariańska) (wegańska & RAW)
Surowy ketchup (raw food, witariański ) (wegańska & RAW)
Surowe witariańskie RAW muesli/ granola (wegańska & RAW)
Truskawkowy sernik z nerkowców (bez pieczenia) (wegańska)
Witariańskie brownie (wegańska & RAW)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas