
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Surowe witariańskie RAW muesli/ granola
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: wegańska & RAW
Składniki:2 szklanki nieprażonej kaszy gryczanej
1 szklanka RAW, nieprażonych migdałów [*] 1/2 szklanki nieprażonych ziaren słonecznika woda źródlana 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej szczypta cynamonu starta laseczka wanilii 1/2 łyżeczki soli himalajskiej 1 średnie jabłko 1/4 szklanki RAW syropu z agawy do tego np. krem kokosowy: 1/4 szklanka RAW orzechów nerkowca, namoczonych w źródlanej wodzie przez minimum 2 godziny 2 łyżeczki RAW wiórków kokosowych 2 daktyle Medjool, odpestkowane starta laseczka wanilii szczypta przyprawy piernikowej 1 szklanka wody źródlanej Przygotowanie:Idealnie będzie jeśli wykiełkujesz kaszę gryczaną. Jest to dość czasochłonne, ale doda ekstra energii życiowej ziarenkom. Aby ziarna mogły zakiełkować, muszą być oczywiście surowe i nieprażone.
Migdały i ziarna słonecznika wsyp do dwóch osobnych słoików, zalewając je wodą źródlaną. Przykryj je nakrętką i odstaw z dala od promieni słonecznych na 8 godzin. Jeśli nie kiełkowałeś ziaren gryki, to również przesyp je do słoika, zalej wodą i odstaw zamknięty słoik na 8 godzin. Odcedź wodę z namoczonych ziaren kaszy gryczanej przez torbę nylonową. Następnie powtórz ten sam zabieg z ziarnami słonecznika i migdałami. Przełóż odsączone migdały i ziarna słonecznika do robota kuchennego i dodaj przyprawę piernikową, cynamon, wanilię i sól himalajską. Zmieszaj razem szybko aż się połączą w duże grudki. Przełóż otrzymane grudki do miski i dodaj odsączone ziarna kaszy gryczanej. Jabłko obierz i potnij w małe kawałki. Włóż do robota kuchennego i zmiksuj na mus jabłkowy. Dodaj do miski z muesli i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj syropu z agawy, wymieszaj dokładnie. RAW muesli można zjeść świeże tak jak jest dolewając mleko migdałowe. Smakuje wyśmienicie. Krem kokosowy: Składniki potrzebne do zrobienia kremu kokosowego przełóż do robota kuchennego i zmiksuj aż uzyskasz gładką, jednolitą konsystencję. Polej RAW muesli. Wskazówki i uwagi:[*] UWAGA: wszystkie migdały pochodzące z Kalifornii podlegają pasteryzacji! Warto zatem kupować migdały hiszpańskie.
Aby muesli utrzymało dłużej świeżość wystarczy je wysuszyć w niskiej temperaturze. Wyłóż szufladkę dehydratora papierem pergaminowym. Nastaw dehydrator na 42°C, wysyp muesli i susz aż będzie suche i chrupiące. ![]() Źródło/autor przepisu: nasz witariański sklep www.rawfoods.pl
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Surowa musztarda (raw food, witariańska) (wegańska & RAW)Surowy ketchup (raw food, witariański ) (wegańska & RAW) Surowe spaghetti RAW (wegańska & RAW) Sushi witariańskie (raw food) (wegańska & RAW) Witariańskie spaghetti RAW food (wegańska & RAW) Witariański surowy barszcz na szybko (wegańska & RAW) Surowe (RAW) ciacho kwiatowe (wegańska & RAW) Orzechowo-figowe kulki Raw food (witariańskie) (wegańska & RAW) Kwiatowo-owocowy witariański (raw) tort (wegańska & RAW) Surowy witariański sernik z nerkowców z polewą dyniową (wegańska & RAW) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |