7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Zapiekanka amarantusowa z cukinią, bakłażanem, papryką i serem mozarella
Średnia ocena:
[4.0
z 2 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [2]
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:250 g ziarna amarantusa
1 kostka bulionowa wegetariańska 2 duże cukinie (lub kabaczki) bakłażan 2 papryki cebula sos pomidorowy 2 ząbki czosnku ser mozzarella szczypta zmielonego kminu rzymskiego szczypta gałki muszkatołowej natka pietruszki do posypania sos do marynowania warzyw: oliwa z oliwek ocet balsamiczny sól pieprz Przygotowanie:Amarantus dokładnie płuczemy na gęstym sitku pod bieżącą wodą. Następnie zalewamy wrzącą wodą w proporcji 1:2. Dodajemy kostkę bulionową i gotujemy ok. 25 min.
W tym czasie przygotowujemy warzywa: cukinie, bakłażana, paprykę kroimy w kostkę i marynujemy w sosie (oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, sól, pieprz). Dodajemy cebulę pokrojoną w plasterki. Po przecedzeniu przekładamy amarantus do naczynia żaroodpornego (wcześniej wysmarowanego oliwą). Następnie dodajemy warzywa i zalewamy sosem pomidorowym. Pieczemy pod przykryciem ok. 30 min. w rozgrzanym do 180°C piekarniku. Na końcu odkrywamy naczynie, posypujemy potrawę startym serem mozarella i posypujemy kminem rzymskim oraz gałką muszkatołową. Pieczemy jeszcze ok. 5 min. Potrawę serwujemy z posiekaną natką pietruszki.
Nadesłał(a) ~ulapoprostu,
dnia: 2011-02-09 16:30:45.649
Źródło/autor przepisu: http://www.bioplanet.pl/pl/serie/niebieska/ (strona int. producenta)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:Całkiem fajna potrawa! Zamiast amarantusa użyłam kaszy jaglanej i wegańskiej mozarelli. Następnym razem pomieszam kaszę/ amarantus z warzywami i sosem i może wyjdzie coś bardziej zwartego "do krojenia" :) Katioczka 2014-05-07 21:39:41.179 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Zapiekanka z bakłażanem i cukinią (wegańska)Zapiekanka ryżowa z cukinią, bakłażanem i pomidorami (wegańska) Wegetariańskie chilli a'la leczo (z bakłażanem, cukinią i papryką) (wegańska) Kuskus z tofu, bakłażanem, cukinią, papryką i innymi warzywami (wegańska) Zapiekanka bułgarska z bakłażanem (wegańska) Zapiekanka a'la musaka z ziemniakami, pieczarkami, papryką i żółtym serem (lakto-wege) Sos z bakłażanem, pomidorami i papryką (wegańska) Warzywne danie z brokułem, bakłażanem, cukinią i pomidorami (wegańska) Grillowany mix warzyw z bakłażanem i cukinią (wegańska) Papryka faszerowana cukinią (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Też zrobiłam z kaszą jaglaną i odrobiną amarantusa, bo tylko tyle miałam. Doprawiłabym trochę bardziej już na etapie marynowania warzyw i pomarynowałabym bardziej, ale ogólnie całkiem smaczne :)
Lilly Lill 2015-07-08 14:28:39.514