7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Kakaowy krem jaglanyPrzepis stworzony spontanicznie z potrzeby zaspokojenia nieokiełznanej ochoty na coś kakaowego, kremowego i... w miarę zdrowego :)
Średnia ocena:
[4.166666666666667
z 6 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [6]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:ok. 1/3 szkl suchej kaszy jaglanej
ok. 1-1,5 szkl wody szczypta soli bakalie: rodzynki, orzechy włoskie, migdały, nerkowce ok. 2 łyżki miodu/słodu/cukru 2 łyżki kakao 1/2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie) 3 łyżki wiórków kokosowych Przygotowanie:Kaszę przepłukujemy pod bieżącą wodą (nie jestem zwolenniczką namaczania), wsypujemy do rondelka, zalewamy 1 szklanką wrzątku. Dodajemy szczyptę soli, rodzynki i gotujemy na małym ogniu ok. 20-30 minut (czas gotowania zależy od naszych preferencji dotyczących stopnia twardości kaszy, ale też od kaszy, palnika i tysiąca innych niezależnych od nas czynników).
Gdy kasza będzie już miękka, a nawet rozgotowana, traktujemy ją blenderem [*] aż do uzyskania gładziuteńkiej konsystencji kremu. Tutaj w zależności od naszych upodobań można dodać więcej wody (przegotowanej), jeśli lubimy rzadsze kremy. Póki kasza jest ciepła dodajemy miód, kakao, sok z cytryny, podprażone na patelni wiórki, rozdrobnione orzechy i migdały. Wszystko mieszamy i - bardzo ważne - próbujemy! Jeśli mało słodkie lub kakaowe lub bakaliowe, to dodajemy odpowiednich składników. I gotowe! Smacznego! Wskazówki i uwagi:[*] Można użyć blendera ręcznego lub stacjonarnego - wtedy należy zostawić otwarty ten taki mniejszy otworek, przez który się np. coś wlewa, i przykryć go ściereczką, by nas nie popryskało. Chodzi o to, że gorąca kasza pod przykryciem, bez całkowitego dostępu do powietrza, wytworzy ciśnienie w pojemniku blendera, który może nam przez to zjawiskowo wybuchnąć i opryskać nam twarz.
Na początek warto dać mniej takich składników, jak miód czy kakao, bo każdy ma inny gust - jedni wolą mniej, inni bardziej słodkie. W każdej chwili te produkty można dodać do potrawy, problem natomiast rodzi się, gdy jest ich za dużo;) Ja najbardziej lubię jeść ten krem, gdy jest jeszcze gorący (po prostu lubię gorące potrawy), ale na zimno też jest pyszny ;)
Nadesłał(a) nika_25,
dnia: 2011-02-17 23:23:38.377
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:Próbowałam, jednak się da zabrać do szkoły, ale TAKIE zapychające jest, że 2 łyżki max :P Daiana 2012-04-12 21:28:32.342
Można zrobić wieczorem, żeby na 2 śniadanie do szkoły zabrać czy nie wytrzyma za bardzo?
Daiana 2012-04-11 22:06:22.128 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Kakaowy krem z nerkowców (wegańska & RAW)Krem z kaszy jaglanej (deser) (wegańska) Zupa-krem z marchwi i kaszy jaglanej (wegańska) Budyń kakaowy lub karobowy (wegańska) Sos czekoladowy (kakaowy) (bez ograniczeń) Biszkopt kakaowy lub karobowy (wegańska) Kakaowy deser bananowy (wegańska) Koktajl bananowy lub bananowo-kakaowy (wegańska & RAW) Wegeburgery z kaszy jaglanej (wegańska) Keks z kaszy jaglanej (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
nika_25 2012-04-12 21:39:59.058