7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Basbusa - słodkie, leciutkie, kokosowe ciasto arabskie (bez mąki!)Powiem wam, że przepis przerósł moje oczekiwania - ciasto jest "puszyste", delikatne, pysznie kokosowe :) A do tego jak śmiesznie się robi - płyn dodaje się dopiero po upieczeniu :o Na pewno jeszcze do niego wrócę. "Jest bardzo słodkie, smakuje jak egipskie słodkości" - tak jest często komentowane, ale ja robię duuuuużo mniej słodkie niż tradycyjne... cztery razy mniej słodkie ;)
Średnia ocena:
[4.527777777777778
z 36 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [61]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki: forma ok. 30x24 cm2 szklanki kaszy manny
100 g wiórków kokosowych 1 łyżeczka cynamonu 1 torebka cukru waniliowego lub aromat waniliowy 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka roślinnego lub zwykłego 200 g masła/margaryny (ja użyłam wegańskiej Alsan) ew. migdały, pistacje lub inne syrop: 2 szklanki cukru zwykłego lub pudru (ja dałam 0,5 szkl. i tak jest idealnie) 1 szklanka wody 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie:Kaszę mannę, wiórki kokosowe, cynamon, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, mieszamy. Dodajemy miękkie masło i mleko, wszystko wyrabiamy - wyjdzie taka pacia.
Ciasto rozprowadzamy na wyłożonej pergaminem blaszce, wygładzamy zmoczoną w wodzie ręką, kroimy na niewielkie trójkąty lub kwadraty (słuchajcie, to niesamowite, ale działa - później bez problemu rozdzielimy kawałki ciasta). W środek każdego kawałka można wetknąć migdała lub jakiegoś orzeszka. Blachę wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy ciasto ok. 45 minut. Gotujemy syrop: do wrzątku dodajemy cukier i sok z cytryny, mieszamy aż cukier się rozpuści i odstawiamy do wystygnięcia. Upieczone ciasto zalewamy ostudzonym syropem - będzie fajnie syczeć :) Może wam się wydawać, że tego płynu jest za dużo, ale bez obawy - jest w sam raz. Wierzch posypujemy kokosem. Gdy syrop wsiąknie wyjmujemy ciastka z blaszki. Wskazówki i uwagi:Kiedyś spróbuję zrobić ten przepis z mlekiem kokosowym zamiast margaryny - też zawiera tłuszcz, a ja wolę bardziej naturalne składniki, a przy okazji ciasto będzie podwójnie kokosowe :)
Podoba mi się też pomysł dodania soku ze slodkiej pomarańczy zamiast części syropu. W formie 30x24 cm ciasto ma 2 cm wysokości i takie właśnie powinno być - dzięki temu ładnie wygląda i wygodnie się je.
Nadesłał(a) patrycccja,
dnia: 2011-02-13 12:48:30.675
Źródło/autor przepisu: http://www.wielkiezarcie.com/recipe2000.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Zdjęcia do przepisu:Nowe komentarze:
Mam męża egipcjanina więc do syropu oprócz 2 szklanek cukru dodałam pół szklanki melasy z trzciny cukrowej i jest pycha!!! A słodkie po egipsku :-)
~ewa 2014-11-08 17:16:31.483 Bardzo smaczne i lekkie, stąd musiałam uważać przy krojeniu. :) U mnie w syropie: 1 szklanka ciemnego cukru, trochę więcej cytryny i kardamon, dlatego ciasto nie było słodkie. martusiak 2014-07-25 08:14:38.428 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Ciasto kokosowe (bez pieczenia) (lakto-wege)Ciasto bananowe z bakaliami (bez mąki) (wegańska) Ciasto jabłkowo-makowe bez mąki (bez ograniczeń) Super czekoladowe ciasto z wiśniami (bez mąki pszennej!) (bez ograniczeń) Ciasto kokosowe (bez ograniczeń) Ciasto-placek z domowej mąki (wegańska) Laddu - słodkie kulki z mąki groszkowej (z ciecierzycy) (lakto-wege) Placki ziemniaczane inaczej (bez mąki) (ovo-wege) Ciasteczka cynamonowe z mielonych migdałów (bez mąki) (ovo-wege) Babka ryżowa z brzoskwiniami (bez mąki!) (bez ograniczeń) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
camomile 2015-04-06 12:39:47.612