
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Sajgonki z groszkiem, marchewką, tofu i grzybami munZ wiosenną nutą :)
Rodzaj diety: ovo-wege
Składniki:papier ryżowy (ja miałam Tao Tao, 9 małych arkuszy)
garść mrożonego groszku (lub oczywiście świeżego!) średnia marchewka świeży ogórek (kawałek ok. 5 cm) kilka grzybków mun duży pęczek szczypiorku lub 2 małe 1/2 opakowania tofu (najlepiej czeskie czosnkowe) 1 łyżka mąki kukurydzianej ew. niepełna garść makaronu sojowego (ja użyłam Tao Tao "Makaron Chiński" z fasolki mung) 2 jajka imbir (super byłby świeży, ale ja dałam suszony i było w porządku) sos sojowy pieprz kurkuma ew. inne przyprawy, np. asafetyda, kumin, posiekana natka pietruszki Przygotowanie:
Groszek rozmrozić, marchewkę obrać i utrzeć, ogórka utrzeć i lekko odcisnąć z wody, grzybki mun namoczyć i pociąć w paski, szczypiorek posiekać.
Warzywa i pokrojone w kostkę tofu wymieszać z mąką. Makaron zalać wrzątkiem, odstawić na połowę czasu podanego na opakowaniu, odsączyć, dodać do warzyw. Całość zalać niewielką ilością sosu sojowego. Białka wbić do miseczki, żółtka przesmażyć w formie niegrubego omletu (ja zrobiłam to bez tłuszczu na teflonie), pokroić w kostkę, dodać do warzyw. Dorzucić przyprawy (dużo imbiru :) Krążki papieru zanurzać na moment w letniej wodzie, układać na drewnianej deseczce po kilka obok siebie i nakładać na każdy ok. 2 łyżki farszu. Zawijać jak gołąbki. Trzeba najpierw zwinąć wszystkie zanim zaczniemy smażyć, żeby papier wchłonął wilgoć ze składników farszu. Sajgonki smarować białkiem i wrzucać na rozgrzany głęboki olej, smażyć ok. 3 min. z każdej strony. Uwaga żeby się ze sobą nie pozlepiały! Wskazówki i uwagi:Jeśli zostanie nam trochę niewykorzystanego farszu, można go zmieszać z pozostałym białkiem i usmażyć w formie mini omletu.
Nadesłał(a) efedrina,
dnia: 2011-03-09 23:09:30.137
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Sajgonki "sajgon w kuchni" (z grzybami mun, warzywami i granulatem sojowym) (wegańska)Sajgonki z piekarnika z makaronem sojowym, grzybami mun, warzywami i wkładką sojową (wegańska) Makaron z warzywami i grzybami mun (wegańska) Czosnkowy szpinak z jajkiem, bakaliami i grzybami mun (ovo-wege) Makaron ryżowy z warzywami, bambusem i grzybami mun (wegańska) Sałatka z makaronem ryżowym i grzybami mun (wegańska) Sajgonki z warzywami, grzybami suszonymi i serem (lakto-wege) Groszek zielony z marchewką (wegańska) Potrawka chińska - ryż z warzywami, pędami bambusa i grzybami mun (wegańska) Pęczak curry z marchewką i groszkiem (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
kordonia 2011-04-04 23:56:50.012