7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Pizza pszenno-żytnia razowa ze szpinakiem lub ananasem i kukurydzą

Od dłuższego czasu chodziła za mną pizza i szpinak, ale na zdrowszym spodzie. Oto rezultaty :)



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 8<

ciasto:
0,3 kg mąki żytniej typ 2000 (razowej)
0,2 kg mąki pszennej typ 1100 (czyli taka pół-razowa)
2 szklanki mleka sojowego
0,5 kostki drożdży (50 g)
2-3 płaskie łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
100 ml oliwy

sos pomidorowy:
2-3 puszki pomidorów
6 ząbków czosnku
oliwa do smażenia
vegeta
pieprz
pieprz cayenne
oregano
bazylia
słodka papryka (zamiast cukru)

dodatki - wersja 1:
oliwki
szpinak
dodatki - wersja 2:
kukurydza
ananas

Przygotowanie:

Ciasto:
Drożdże rozgnieść z cukrem aż się rozpuszczą, dodać sól. Mleko zagrzać aby było bardzo ciepłe lecz nie gorące, wlać do drożdży i wymieszać. Przykryć pojemnik np. ręcznikiem i postawić w cieple do wyrośnięcia.

Dodać mąkę (u mnie obie ekologiczne) i oliwę. Wygnieść i ponownie przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

Sos:
Czosnek przepuścić przez zgniataczkę do czosnku. Do garnka wlać na dno oliwę, dodać czosnek, przykryć i pozostawić na małym ogniu parę minut. Pomidory z puszki pokroić i wraz z sosikiem wlać do garnka. Przyprawić vegetą, pieprzem i ziołami. Dodać paprykę słodką w proszku zamiast cukru (dużo). Czekać aż się zagotuje. Spróbować i doprawić jeszcze według własnych preferencji. Ja lubię, gdy sos jest bardzo naturalnie pomidorowy i ziołowy.

Pizza:
Oliwki pokroić na połówki. Szpinak ugotować i mocno odparować. Ananasa pokroić na kawałeczki.

W zależności, czy lubimy pizzę na cienkim czy grubym cieście, wybieramy formę dużą lub średnią, smarujemy oliwą (pamiętamy tylko, że ciasto nam ok. dwukrotnie urośnie). Ciasto jeszcze wyrabiamy, ugniatamy posmarowanymi oliwą rękami, aby było jednolite, rozprowadzamy w formie, grubo lub cienko. Ilość ciasta starczyła mi na standardowej wielkości prostokątną blachę (cienkie ciasto) i malutką okrągłą o średnicy ok. 22 cm (średnio grube ciasto).

Na to sos i 'rozrzucamy' po całej pizzy równomiernie oliwki i szpinak. Na drugą pizzę na sos dać kukurydzę i ananasa. Wkładamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy (w zależności od grubości ciasta) od 20 do 40 minut. Sprawdzamy!
Kroimy, jemy! Smacznego :)

Wskazówki i uwagi:

Ciasto w każdym etapie odstawiam zazwyczaj na przeszło 30 min.

Sos pomidorowy zawsze bardzo obficie przyprawiam pieprzem i ziołami, szczególnie oregano i bazylią, bo uwielbiam ich wyrazisty posmak w pomidorach.

Nie wymyśliłam co może zastąpić ser w pizzy... Jeżeli macie jakieś pomysły, pisać! :) Smacznego!
Nadesłał(a) ruta, dnia: 2011-04-24 23:29:14.38
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Ser najlepiej zastąpić wegańskim serem ;)
~B. 2013-03-22 01:24:31.846

3 puszki pomidorów na dwie pizze?
anatemka 2012-09-07 11:14:28.109

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pizza pszenno-razowa (dla mnie najlepsza) (wegańska)
Prostokątna pszenno-żytnia pizza z cukinią (wegańska)
Razowy pszenno-żytni na zakwasie ze słonecznikiem (wegańska)
Naleśniki pszenno-żytnie na piwie (bez ograniczeń)
Pizza Razowa Kebab (wegańska)
Pierniczki pełnoziarniste Ani D. (pszenno-żytnie) (wegańska)
Chleb razowy pszenno-owsiany (na drożdżach) (wegańska)
Racuchy pszenno-razowe z jabłkami i rodzynkami (wegańska)
Chleb razowy żytnio-pszenny na zakwasie (wegańska)
Sałatka z kalafiorem, ananasem i kukurydzą (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas