7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Prosty makaronowy stir fry w dwóch wersjach - pieczarkowej i brokułowej

Szybki obiad - przygotowanie nie zajmuje więcej niż 30 minut, a po ciężkim dniu naprawdę poprawia nastrój :) Można spokojnie traktować ten przepis jako czyszczenie lodówki i powrzucać resztki warzyw jakie mamy w kuchni.

Średnia ocena: [4.666666666666667 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

makaron ryżowy/fasolowy - najlepiej tasiemki
kawałek imbiru
3 ząbki czosnku
mała papryczka chili (musisz dobrać stopień ostrości do swoich preferencji)
oliwa do smażenia
kilka łyżek sosu sojowego
kilka większych kropli octu (najlepiej ryżowego)
1 łyżka pasty curry lub garam masala
limonka
1 łyżka masła orzechowego
sezam do posypania

wersja brokułowa:
brokuły
dymka

wersja pieczarkowa:
2-3 garście pieczarek
por
ew. trochę kapusty pekińskiej
ew. marchewka (małe słupki)
ew. kiełki

Przygotowanie:

1. Zagotować wodę na makaron.
2. Przygotować przyprawy: pokroić lub zetrzeć imbir, posiekać czosnek i chili.
3. Przygotować brokuły i dymkę lub pieczarki i pora (ew. kapustę itd.)
4. Wrzucić makaron do garnka.
5. Rozgrzać w woku/garnku trochę oliwy, nie za dużo. Wrzucić imbir, czosnek i chili.
6. Jak czosnek będzie już gotowy, wrzucić warzywa z punktu 3 (oprócz kiełków), podsmażyć/poddusić aż trochę zmiękną.
7. Dodać kilka łyżek sosu sojowego, kilka większych kropli octu, pastę curry, podsmażyć/poddusić.
8. Jeżeli używamy kiełków - dodajemy je pod koniec smażenia warzyw, bo inaczej zrobią się miękkie i obrzydliwe.
9. Jak warzywa będą gotowe (sprawdzić czy wszystko jest odpowiednio doprawione i słone) dodać makaron, sok z limonki i masło orzechowe.
10. Serwować: posypać sezamem, imbirem, chili i ew. jakąś zieleniną, skropić sokiem z limonki.

Wskazówki i uwagi:

Składniki opcjonalne dodaję w wersji exclusive, kiedy mam pełną lodówkę. W wersji z mniejszą ilością składników jest równie pyszne.
Nadesłał(a) aleksandra, dnia: 2011-03-22 20:49:24.86
Źródło/autor przepisu: ja i moja mama
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Dawno nie jadłam czegoś aż tak pysznego, będę musiała częściej robić sobie stir fry'e. Dobry sposób na wykorzystanie dużej ilości zalegającej kapusty pekińskiej, bo ta i tak zmięknie w trakcie duszenia warzyw.
Scansenmuseum 2015-01-26 13:56:45.54

Robiliśmy dzisiaj w rozszerzonej wersji pieczarkowej. Szybkie i przepychota! :)
kasiarka 2011-10-11 19:19:48.903


zrobiłam sam brokuł tym sposobem, zjem jutro z ryżem basmati, ale na razie jest pyszne :)
joa 2011-10-05 20:14:44.169

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Stir fry z zielonych warzyw z pieczarkami i tofu (wegańska)
Sałatka pieczarkowo-brokułowa (bez ograniczeń)
Wyśmienicie prosty farsz pieczarkowy (wegańska)
Sałatka makaronowo-brokułowa z serem pleśniowym (bez ograniczeń)
Makaronowa sałatka szpinakowa z fetą (w wersji hot lub cold) (wegańska)
Brokułowe "2 w 1" (lakto-wege)
Szpinakowe canelloni w dwóch sosach (lakto-wege)
Prosty drink (bez ograniczeń)
Ptasie mleczko domowe w dwóch smakach (lakto-wege)
Wegański omlet z dwóch rodzajów tofu (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas